Bihar hírei

2016.05.28. 12:58

Debrecen - Bihardiószeg: egy tőről fakadunk

Csütörtökön együttműködési szándéknyilatkozatot irt alá dr.Papp László debreceni és Mados Attila diószegi polgármester, amikor a cívis város elöljárója az érmelléki nagyközségbe látogatott.

Csütörtökön együttműködési szándéknyilatkozatot irt alá dr.Papp László debreceni és Mados Attila diószegi polgármester, amikor a cívis város elöljárója az érmelléki nagyközségbe látogatott.

Több évszázadra visszanyúló történelmi kötelek fűzi össze Debrecent és Bihardiószeget. Az utóbbi évtizedekben objektív okok miatt eltávolodott a két település, ennek a folyamatnak a megfordítására látogatott el dr.Papp László, Debrecen polgármestere Bihardiószegre az elmúlt csütörtökön. Az apropót az adta, hogy a XIX. században sok cívis városi polgárnak volt diószegi szőlője és tanyája. Utóbbiak közül több a köztudatban még most is őrzi debreceni tulajdonosa nevét, mint például a Tóth tanya. A református egyházközség szőlőbirtokán és tanyájánál Bara László tiszteletesnek és a presbitériumnak köszönhetően egy "szeretet asztal" várta Debrecen és Bihardiószeg polgármestereit, illetve Szabó Ödön képviselőt, aki elkísérte az érmelléki településre dr.Papp Lászlót.

Bakatortöveket oltanak

Köszöntő beszédében Mados Attila bihardiószegi polgármester kiemelte: örül, hogy a vendég elfogadta a meghívást és reményét fejezte ki, hogy a község szimbolikus nevét, mint  "Debrecen szőlőskertje", hamarosan sikerül újra bevinni a köztudatba, ami büszkeség, elismerés és egyben nagy lehetőség a helyi szőlő- és bortermelőknek. Dr.Papp László válaszában elmondta, hogy személy szerint ő és Debrecen városa is szíven viseli az érmelléki szőlőtermelők sorsát, éppen ezért fogadta el a nemrégiben tartott nagyváradi borbálon a fővédnök szerepét. Akkor megígérte: hozzájárulnak ahhoz, hogy 5.000 bakator szőlőtőkét beoltsanak, melyek 2017-ben érmelléki gazdákhoz kerülhetnek telepítés végett, így járulva hozzá a régió egykoron híres szőlőjének megmentéséhez, amelynek bora még a kínai császárhoz is eljutott. Az említett borbálon fogalmazódott meg a gondolat, hogy legyen újra debreceni gazdáknak Bihardiószegen szőlője. A minapi találkozó alkalmával dr.Papp László kifejezte Debrecen azon szándékát, hogy a cívis város szőlőt telepítsen vagy vásároljon a diószegi szőlőhegyen, nem kereskedelmi céllal, hanem "a nemzeti összefogás szellemében".

Együttműködés

A vendégek a szőlőhegy után meglátogatták a Zichy kastélyt, ahol dr.Szabó József helytörténészi minőségében egy kis tárlatvezetéssel mutatta be annak történelmet, illetve a hajdani érmelléki lápvilágot. Szintén a kastélyban írták alá azt a szándéknyilatkozatot, amelyben Debrecen és Bihardiószeg polgármesterei kifejezik szándékukat, hogy a szőlő- és boraszati kötelék mellette erősítsék a kulturális együttműködést is. A tervek szerint már a közeljövőben látni lehet majd debreceni előadásokat és akar kiállításokat is a nagyközségben, illetve a helyi tehetségek is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra Debrecenben.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!