Bihar hírei

2016.05.23. 11:35

"Az étel legyen, mint egy szimfonikus koncert"

Tizenkettedik alkalommal tartottak főzőversenyt az érmihályfalvi Nyíló Akác Napokon, melyen ezúttal huszonnégy csapat, baráti társaság mutatta be tudományát.

Tizenkettedik alkalommal tartottak főzőversenyt az érmihályfalvi Nyíló Akác Napokon, melyen ezúttal huszonnégy csapat, baráti társaság mutatta be tudományát.

A hagyományhoz híven vasárnap reggel lobbantak fel a lángok az üstök alatt, majd délután került sor az eredményhirdetésre. Ami a kettő között történt, az természetesen nemcsak a főzésről szólt, hanem a kellemesen együtt eltöltött időről, a barátkozásról, a beszélgetésről, amihez nagyon jó idő is párosult. Krizsán Csaba főszervező és csapata meghívására huszonnégy csapat állított össze étlapot, hogy levesek, pörköltek és különlegességek kategóriájában vigye az ínyencségeket a zsűri elé, melynek pálinkákat is kóstolni kellett. Apropó, zsűri, annak tagjai voltak Csányi Sándor gulyáskirály; Adamik Lajos többszörös magyar bajnok szakács; Bihacsy László, a Szabad-tűzi Lovagrend zsűrijogú lovagja; Poráczki András, a magyar népi sütő-főző hagyományok őrzője; Nagy Gyula aranyfokozatú hobbiszakács, Vass Imre, a Magyar Grillszövetség zsűritagja, szakácsmester; Fazekas István pálinka-sommelier.

Sajátságos ízvilágot

Míg nevezettek kóstolgattak, hasonlóan jártak el a csapatok tagjai egymás sátrainál, illetve szívószálas sörivóverseny, majd körcsárdás is felkerült a "menübe". Készültek olyan ételek, melyeket az ünnepi asztalra tenne, de olyanok is, melyeket azért fogyasztanánk, hogy tele legyen a hasunk, fogalmazott Csányi Sándor zsűrielnök az értékeléskor. Hozzátette: akik főznek, azok az ételkészítéskor mindig gondolkodjanak egy kis "pikantériában", ami a sajátságos ízvilágot jelenti, ugyanakkor óvakodni kell a túlfűszerezéstől. "Az étel legyen olyan mint egy szimfonikus koncert, amely sok hangszer hangjából áll össze", mondta a gulyáskirály, örömmel jelentve be: az általa "főszervezett" szolnoki Gulyásfesztivál a Hungarikum Szövetség tagja lett.

A díjnyertes étlap

A különdíjak mellett a következő eredmények születtek: levesek - 1. Totya és Manó (tárkonyos raguleves), 2. Nagyné és unokája (Jókai bableves), 3. Nyírábrányi önkormányzat (batyus leves); pörköltek - 1. Hajdúnánási önkormányzat (birkapörkölt), 2. Oxik (marhapörkölt kapros-juhtúrós galuskával), 3. Ara Romania (csülökpörkölt); egyebek - 1. Böllérek (töltött liba), 2. Esztár (vörösboros marhapofa lecsós körettel), 3. Ponyvás Lili (töltött lepcsánka). A fődíjat a Böllérek csapata kapta. A pálinkáknál: 1. Kukori csapat (szilva), 2. - 3. Transbuldex (kajszi és birskörte).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!