Bihar hírei

2016.04.18. 10:14

Második mondókaverseny óvodásoknak

A második megyei szintű mondókaversenyt tartották meg óvodásoknak szombaton Érmihályfalván. Közel ötven gyerek mondott hosszabb-rövidebb mondókákat, akiket számos ajándékkal jutalmazott a zsűri.

A második megyei szintű mondókaversenyt tartották meg óvodásoknak szombaton Érmihályfalván. Közel ötven gyerek mondott hosszabb-rövidebb mondókákat, akiket számos ajándékkal jutalmazott a zsűri.

Összesen 48 ovist írattak fel óvónőik a szombaton Érmihályfalván megtartott második, Csigabiga gyere ki című mondókaversenyre. Tavaly Margittán volt az első, annak sikerét látva kerülhetett sor a másodikra, mondta el bevezetőjében Sălăjan Emőke óvónő, aki a helyiek mellett Margittáról, Tótiból, Székelyhídról, Szalacsról, Nagyváradról, Érsemjénből, Albisról érkezett kolléganőket, gyerekeket és szülőket köszönthetett. A főszervező a mondókák fontosságát abban határozta meg, hogy az apróságok azokból szerzik első ismereteiket. Ezek az "alkotások" dédszüleink örökségei, ezért is fontos tanítani, továbbadni őket, tette hozzá, majd bemutatta a zsűrit: dr.Pető Csilla tanfelügyelőt, a helyiek részéről Nagy Éva tanárnőt, Felvinczi József tanítót és Csengeri Csongor iskolaigazgatót, továbbá Érmihályfalva testvérvárosainak képviseletében Nagy Jánosné (Hajdúnánás) és Tóth Ilona (Balmazújváros) óvónőket.

Díjeső

Miután Sălăjan Emőke befejezte "mondókáját", kezdődhetett a verseny, melynek lébonyolításában kolléganői, Jakó Jolán és Rák Gyöngyi voltak segítségére. Ők fogadták a kicsit bizonytalan vagy megilletődött leánykákat és legényeket a színpadon, bátorították őket a mikrofonhoz, majd átadták nekik a mindenkinek járó ajándékot. A gyerekek pedig temperamentumuk szerint mondták el a hosszabb-rövidebb mondókákat, köztük tréfásakat, tanító tartalmúakat, vagy akár nyelvtörőnek is beillőket. Nem hiányoztak például azok a "klasszikusok" sem, melyek a kemencébe bújt kis Bencéről, vagy az egyszer volt kender szakállú emberről szóltak. Míg a zsűri a lehetetlennek tűnő rangsorolással volt elfoglalva, helyi néptáncos gyerekek szórakoztatták az egybegyűlteket. Végül aztán valóságos díjeső esett: 22 különdíjat adtak ki, melyek közül 10-et Margitta, ötöt-ötöt a helyi önkormányzat és a Zelk Zoltán Általános Iskola, egyet-egyet pedig az említett testvérvárosok ajánlották fel. Ezeken felül 3-3 első, második és harmadik helyezett is volt, de végül minden versenyzőt színpadra hívtak, hogy csoportképek készülhessenek, ezzel a lehetőséggel derekasan éltek is a gyerekekre joggal büszke felnőttek. Jövőre újra lesz mondókaverseny, a helyszín egyelőre nem pontosított.

A jók legjobbjai

Első helyezettek: Guba Amira (Székelyhíd), Benke Dorka (Szalacs), Ciarnau Larissa (Érmihályfalva);

Második helyezettek: Tóth Evelin (Tóti), Czeglédi Jázmin (Nv. 52-es óvoda), Lunczer Dániel (Érmihályfalva);

Harmadik helyezettek: Balazsi Kevin (Érsemjén), Bakai Boróka (Érmihályfalva), Sárkány Regina (Albis).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!