Bihar hírei

2016.03.06. 16:09

Főhajtás Arany János szülőházánál

Március második napján névadója előtt tisztelgett az Arany János Művelődési Egyesület, illetve Nagyszalonta civil szervezetei és irodalombarátai a költő születésének 199. évfordulója alkalmából rendezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésen.

Március második napján névadója előtt tisztelgett az Arany János Művelődési Egyesület, illetve Nagyszalonta civil szervezetei és irodalombarátai a költő születésének 199. évfordulója alkalmából rendezett, koszorúzással egybekötött megemlékezésen.

 

Az esemény első perceiben az Arany János Művelődési Egyesület nevében Patócs Júlia elnök köszöntötte a szülőház köré gyűlt érdeklődőket, majd ünnepi beszédében többek között felidézte a szülőhely megvásárlásának történetét, illetve felhívta a figyelmet a küszöbön álló 200. évfordulóra is.

Méltó módon ünnepelni

„Arany János szülőhelyén állunk. Itt, e telken állt az a ház, melyben nagy költőnk 199 évvel ezelőtt meglátta a napvilágot. Élete első éveit töltötte itt, a bólogató eperfa árnyékában, naponta oltva szomját a ma is itt látható kút vizében. Később élete más helyekre szólította, Nagyszalontán is lakott másik házban is, a főutcán, a jegyzői lakban, azonban a helybéli emberek mindig is ezt a telket tisztelték születési helyként… Tíz évvel ezelőtt az Arany János Művelődési Egyesület rangjához méltó körülményeket teremtett e telken, s megnyitotta a látogatók előtt a házat. Azóta évente több ezren látogatják, s hajtanak fejet a legnagyobb magyar költő emléke előtt itt, az eperfa árnyékában, s mossák arcukat a kút hűs vizében. Arany János, a költő már életében nagy tiszteletnek örvendett, kortársai is felismerték emberi és költői nagyságát. Halálát követően sem csökkent a híre s neve, s íme, ma, 199 évvel születése után, ma ismét tisztelettel fog össze a magyarság, hogy méltó módon ünnepelje egyik legnagyobb fiát, születésének 200. évében. A visszaszámlálás elindult. Az elkövetkező 365 napban azon dolgozunk, hogy kikerekedjen az Arany-év minden tervezett eseménye, hogy rendre elkészüljön minden kiállítás, kiadvány, fesztivál, hogy mi, nagyszalontaiak tárjuk a magyarság elé a nagy költőnktől kapott lelki hagyatékot. Mi, az egyesület és a szülőváros vezetői, hatalmas lendülettel dolgozunk, s kérem, tegye meg mindenki a tőle telhető kisebb vagy nagyobb áldozatot. Egy esztendőnk van a felkészülésre. Hiszem, hogy egy év múlva, amikor magas rangú ünneplő sereg sorakozik majd e portánál, büszkén állhat itt a szülőváros apraja-nagyja. Addig is idézzük fel Arany János munkásságát, olvassuk, hallgassuk gyakrabban verseit, ismerjük örökbecsű szavait.”

A tisztelet virágai

Az elnöknő szívhez szóló gondolatai után a koszorús költő szavaiból kaphattak egy kis ízelítőt a jelenlévők, az Arany János Elméleti Líceum két tanulója, Ács Csaba és Kiss Hédi egy szavalattal, és egy Arany János-i levélrészlettel idézték fel a település legnagyobb fiának munkásságát. Az irodalmi percek után a tisztelet virágait helyezték el a megemlékezők az Arany-porta homlokzatán, majd néma főhajtással zárult az esemény.

Arany János születésének 199. évfordulója alkalmából koszorúzott az Arany János Művelődési Egyesület, a Polgármesteri Hivatal, az RMDSZ, az Arany János Elméleti Líceum, a Rákóczi Szövetség, a Hajdú Diáktanács, a Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület, valamint a Sinka István Kézműves Kör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!