Bihar hírei

2016.03.09. 10:26

Ellenőrizte az ivóvizet a közegészségügy

A magán vízforrások, melyek kezeletlen és állott vizet juttathatnak a városi rendszerbe, az egész hálózatra veszélyt jelentenek. A hatóság ellenőrzést tartott Érmihályfalván.

A magán vízforrások, melyek kezeletlen és állott vizet juttathatnak a városi rendszerbe, az egész hálózatra veszélyt jelentenek. A hatóság ellenőrzést tartott Érmihályfalván.

Az utóbbi hetekben sok panasz volt Érmihályfalván az ivóvíz minőségére. Ezzel kapcsolatban Nagy Szabolcs, a városházához tartozó vízmű vezetője elmondta: a baj forrása az volt, hogy egy kereskedelmi egység saját kútjából került víz a hálózatba. A minőségi romlás úgy derült ki, hogy az Közegészségügyi Igazgatóság ellenőrzést tartott az illető kereskedelmi egységnél, nem megfelelő értékeket kimutatva. Ennek következtében rendelték el az egész városi hálózat átmosását és a korábbi mérték feletti klórozását (túlklórozását). Ekkor lett a víznek "szaga", és lett zavaros, ezt kifogásolták a lakosok.

Különítsék el

Egy héttel később újabb ellenőrzést tartott a hatóság, megállapítva, hogy a kereskedelmi egységnél talált rendellenesség nem a városi hálózat miatt történt, hanem éppen az ő saját kútjukból került szennyezett víz a hálózatba. A tapasztaltak alapján vonták le a következtetést, hogy a nem megfelelően kivitelezett saját vízforrások, melyeknek csatlakozásuk van a városi hálózatra (azzal a céllal, hogy bármikor lehessen váltani egyikről a másikra), veszélyt jelentenek utóbbira, hiszen kezeletlen, állott vizet juttathatnak a rendszerbe. Nagy Szabolcs kérést is megfogalmazott: az ilyen kutakat (hidroforokat) különítsék el a városi hálózattól, cégek és magánszemélyek egyaránt. Ugyanakkor hozzátette: a hatóság a vízműnél és a hálózat több pontján is vett mintákat, melyekben nem talált kivetnivalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!