Bihar hírei

2016.02.29. 12:33

Rév Románia Kulturális Települése 2016-ban

Az elmúlt pénteken a bukaresti Dimitrie Gusti Nemzeti Falumúzeumban tartott országos döntőt követően Rév elnyerte Románia Kulturális Települése 2016 címet.

Az elmúlt pénteken a bukaresti Dimitrie Gusti Nemzeti Falumúzeumban tartott országos döntőt követően Rév elnyerte Románia Kulturális Települése 2016 címet.

A Sebes- Körös menti község a kultúra, a népművészet, a gasztronómia és a turizmus terén elért eredményeit Hasas János alpolgármester mutatta be. A Legszebb Romániai Falvak Egyesület(AFSR) 2014-ben hirdette meg először a Románia kulturális települése programot, Franciaország Romániai Nagykövetségének és a Wallonie-Bruxelles Bukaresti Delegációjának pártfogásával. Célja a román falu kulturális és turisztikai hagyatékának bemutatása. A jelentkező falvak előselejtezőn vettek részt majd a a több száz település közül kiválasztott 25 falu vagy község a döntőben egy szakzsűri előtt mutatták be kulturális programjaikat. Azon településeket, amelyek elérték a legkevesebb 80-as pontszámot a maximálisan elérhető 100-ból a 2016-os évre Romániai Kulturális Településnek nyilvánították.

Rév az egyetlen Bihar megyei község, amely bejutott a program döntőjébe és 91 ponttal kilencedikként el is nyerte a címet. Hasas János alpolgármester kifejtette, hogy bemutatójában négy dologra fektette a hangsúlyt, a Sebes-Körös révi szorosának festői szépségére, látnivalóira, a révi fehér kerámiára, a településen található magyar és román műemlékekre, szobrokra, illetve a település kulturális rendezvényeire. Ezek közül ötöt emelt ki a Sóvám ünnepségeket, a téli népszokások bemutatását, a Sebes-Körös menti szavalóversenyt, a kisállat-kiállítást, illetve a folklórfesztivált. Mivel a bukaresti múzeum idén májusban ünnepli fennállásának 80. születésnapját külön hangsúlyt fektetett Rév és a falumúzeum között fellelt közös szálakra. Ezek közül megemlítette azt, hogy Rév 1932-1940 között Vadu lui Carol al II lea nevet viselte, a Nemzeti Falumúzeumot pedig pont a király alapítványa hozta létre 1936-ban, hét éven keresztül pedig az igazgatója az a Ioan Godea történész, egyetemi tanár volt, aki 1968-1969 között a révi iskolában kezdte el a pályafutását. A bemutatójában a polgármester kiemelte azt is, hogy Réven példamutatóan élnek együtt a magyarok, románok és romák, ezt a zsűri sokra értékelte. Ez az eredményekből is kitűnik, hiszen az első tíz helyen Rév mellett még Marosszentgyörgy, Maros megye és a Hargita megyei Tölgyes is megkapta a címet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!