Bihar hírei

2016.01.13. 12:20

Tűzifa van, a kitermelésre még várni kell

Sokan szeretnének tűzifát vásárolni Érmihályfalván (is), ám az erdészeti törvény változása akadályozza - egyelőre - a kitermelést. A szükséges famennyiség rendelkezésre áll.

Sokan szeretnének tűzifát vásárolni Érmihályfalván (is), ám az erdészeti törvény változása akadályozza - egyelőre - a kitermelést. A szükséges famennyiség rendelkezésre áll.

Az érmihályfalvi önkormányzat saját erdejéből 2015. őszének elején kezdte meg a kitermelést, a tűzifára a városháza titkárságán lehetett feliratkozni. Volt is érdeklődés, hiszen 200 lej/m³ áron adták, ami kevesebb az erdészetnél alkalmazott 230 lej/m³-nél. Karácsonyig mintegy 300 m³-t termeltek ki, tudtuk meg Kiss Balázs erdőmérnöktől, a Polgármesteri Hivatal szakemberétől, ám akkor a munkát abba kellett hagyni, mivel változott az erdészeti törvény. Az igénylők listája azonban tovább hosszabbodott közben, vannak, akiknek máris kellene a tüzelő, de vannak olyanok is (kevesebben), akiknek ráér még egy darabig, de előrelátásból gondoskodnának utánpótlásról. Pillanatnyilag további 400 m³-re lenne igény, tudtuk meg Kiss Balázstól.

Szavazhatnak róla

Kérdésünkre Nyakó József polgármester elmondta: a változott vonatkozó törvény nyomán az erdészettől végrehajtási módszertan (metodológia) kell érkezzen, mely ajánlott árat is magába foglal. Ezután kerülhet a helyi képviselő-testület elé az említett ajánlott köbméterenkénti ár elfogadása (vagy módosítása), amit követhet a kitermelés folytatása. Röviden fogalmazva: "le kell papírozni" vagyis a törvény betűje szerint végig kell járni egy bürokratikus utat. A polgármester reménye szerint a metodológia napokon belül megérkezik, a képviselő-testület pedig akkor januári ülésén szavazhat. Kiss Balázstól megtudtuk: a szükséges famennyiség egyébként bőven rendelkezésre áll és "kitermelésre kész".

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!