Bihar hírei

2016.01.24. 18:05

„Merjünk jók lenni és szeretni”

Nyolcadik alkalommal tartottak Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bált az elmúlt szombaton este Székelyhídon. A Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helyi Gyermek Jézus Otthonnak már ott helyben 15.440 lejt gyűjtöttek aukción, de az összeg még gyarapodni fog.

Nyolcadik alkalommal tartottak Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bált az elmúlt szombaton este Székelyhídon. A Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helyi Gyermek Jézus Otthonnak már ott helyben 15.440 lejt gyűjtöttek aukción, de az összeg még gyarapodni fog.

Mínusz 10°C kinti hidegből igyekeztek a vendégek a székelyhídi Múzeum épületébe szombaton este, ahol a Polgármesteri Hivatal, a körzeti RMDSZ-szervezet és a Pro Székelyhíd Egyesület szervezésében tartották meg a VIII. Magyar Kultúra Napi Jótékonysági Bált. Az érkezőket Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester fogadta az ajtóban, majd segítőik mindenkit az asztalához kísértek. A földszinti és az emeleti helyiségekben is terítettek, 250 személyre. Az est „főszereplői”, a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó helyi Gyermek Jézus Otthon kis lakói magyar és székely zászlóval, illetve egy-egy szál liliommal a kezükben Gál Kinga FIDESZ-es EP-képviselő és Böjte Csaba szerzetes vezetésével vonultak be a földszinti díszterembe, ahol néhány éneket adtak elő a köréjük seregletteknek. Rövid, nagy sikert aratott műsoruk végén a gyerekek a virágokat a vendégeknek ajándékozták. „A nyolc évvel ezelőtt kitalált bál mára elérte céljait: a régióban élők várják a napját, a jegyek 48 óra alatt elfogynak a szórakozni, egyszersmind adakozni is szándékozók körében”, mondta nyitó beszédében Béres Csaba.

A család szerepe

Gál Kinga, az Európai Néppárt alelnöke szerint megtiszteltetés az otthonban élő gyerekeken segíteni, ugyanakkor még soha nem volt nagyobb szüksége magyar közösségünknek a gyerekekre, a bennük rejlő, jövőbe mutató reményre, hogy megmaradhatunk magyaroknak. EU-politikusként tapasztalja, mennyire elbizonytalanodott az európai értékrend, örökölt értékeinket teszik viszonylagossá. Ilyen körülmények között a fiatalok, a gyerekek a legveszélyeztetettebbek, amikor felértékelődik a nevelők, a család szerepe, hiszen feladatunk a magyarságot számszerűségében is megtartani, fejtette ki a 2014-ben az év EP-képviselőjének választott politikus.

Reagálva arra, hogy Ferenc pápa meghirdette az Irgalmasság Évét, Böjte Csaba az Irgalmasság Iskoláját „nyitotta meg”, melynek mindenki tagja lehet oly módon, hogy maga is nem csak beszél róla, de gyakorolja is a 7 testi és 7 lelki, vagyis a 14 irgalmassági cselekedetet. Ő maga hetente egyről-egyről elmélkedik, így jutva el az év elejétől éppen 14 hétre következő húsvétig. Szombat este Székelyhídon tartott beszédében azonban nem csak egy, de gyakorlatilag az összes irgalmassági cselekedetről is szólt, hiszen az elmúlt években több mint 3000 gyereket etetett, itatott, felruházott, elszállásolt, vigasztalt, miközben tanított, tanácsot adott és imádkozott is értük.

Mindennapi irgalmasság

„Nekem senki ne mondja, hogy az alma nem eshet messze a fájától” – fogalmazott sajátos stílusában, utalva tapasztalataira, hogy a hihetetlen mélyről „felemelt” gyerekek bárhol megállhatják a helyüket. A szerzetes biztatott: merjünk jónak lenni és szeretni, mindenki gyakorolja mindennapjaiban az irgalmasságot. Az atya fohásza végén a Miatyánkot kezdte, az imába a vele szemközt álló apróságok minden unszolás nélkül, a legtermészetesebb módon bekapcsolódtak. Ugyancsak napjaink értékválságáról szólt Biró Rozália szenátor, aki éppen a „Böjte Csaba módszerben” látta az egyik megoldást, minek révén csillogó gyerekszemekben látjuk meg a reményt, a kiutat. Nagyszerű emberek vannak közöttünk, csak meg kell látni és meg kell becsülni őket (utalt ezzel az előző esti Magyar Kultúráért Díjak átadására – szerz. megj.) ahhoz, hogy évek, évtizedek múlva is ünnepelhessük kultúránk napját, fogalmazott az RMDSZ-es politikus. A beszédek után a helyi Tini Dance Center tagjainak nyitótánca következett, majd Tasnádi Ferenc, a Nagyváradi Állami Filharmónia előadóművésze, aki a műsorvezetői teendőket is ellátta, a tánctérre szólította a bálozókat, akik aztán a President együttes zenéjére hajnalig szórakoztak is. Az éjszaka folyamán Tasnádi Ferenc kétszer műsorral is jelentkezett: előbb népdalokat, majd operettslágereket énekelt.

Adományok

Ami a jótékonykodást illeti, ahogyan az elmúlt években is, helyi képzőművészek ajánlották fel alkotásaikat árverésre. Ezeket a Múzeum falára tették közszemlére, hogy mindenki választhasson, majd az árverésen 15.440 lej gyűlt össze. Mindez azonban még gyarapodni is fog, hiszen egyrészt egy nagyobb házikót formázó perselybe is lehetett adományokat tenni, másrészt az ételeket és azokat felszolgáló személyzetet biztosító catering-cég is csatlakozott a jótékonykodáshoz, 250 főre szóló ellátás díjáról mondva le a nemes célért. A bál ideje alatt hagyományos (kézzel fogható) emlékfotókat lehetett készíttetni, illetve most sem maradt el a bálkirálynő megválasztása. A megtisztelő címet Baczoni Bianka kapta, udvarhölgyei Hegyessy Tünde és Rácz Anita lettek. Tombolát is lehetett vásárolni, a szerencsés egy hajdúszoboszlói welness-hétvégét nyert. A bálra idén is betoppant Tusnádfürdő (Hargita megye) polgármestere. Albert Tibor tavaly egy hétvégi kirándulást ajánlott fel egy szerencsésnek, idén egy hétvégi üdülést annak a jelenlévő párnak, ahol a legtöbb gyerek van a családban. Két pár büszkélkedhetett egyaránt három csemetével, a székely elöljáró pedig így gálánsan megduplázta a felajánlást.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!