Bihar hírei

2015.12.20. 14:17

A munka gyümölcsei és a szeretet ízei Székelyhídon

Kétszázhúsz zsák búza illetve mintegy 670 üveg lekvár és kompót gyűlt adakozásból össze jótékony célra az I.Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapon, az elmúlt szombaton Székelyhídon.

Kétszázhúsz zsák búza illetve mintegy 670 üveg lekvár és kompót gyűlt adakozásból össze jótékony célra az I.Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanapon, az elmúlt szombaton Székelyhídon.

Szombaton egész napos programmal várta az érdeklődőket az I. Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap. A programban előadások szerepeltek egyebek mellett az infrastrukturális fejlesztések finanszírozásáról, terület alapú támogatásokról a 2015-2020-as időszakban, szövetkezési lehetőségekről, a biogazdaság távlatairól, a határ menti román-magyar együttműködésben rejlő potenciálokról. Az előadók között voltak politikusok, ám saját tapasztalataikat is megosztó gazdálkodók is, ennek megfelelően a Múzeum aulájában helyet foglalók nem csak adatokat hallhattak, de akár már a stand-up műfaj határait súroló élménybeszámolót is. Az előzetes program szerint 10 és 13 óra közzé 11 előadást terveztek be a szervezők, így nem volt meglepetés, hogy ez az idő nem volt erre elégséges, pláne, hogy terven felüli megszólalók is voltak.A gazdanap jótékonykodásra is alkalmat adott: a gazdák és gazdálkodók által összeadott 220 zsák búzát illetve a mintegy 670 üveg lekvárt és befőttet Bihar megyei idős- és gyerekotthonoknak adományozzák.

Egész napos program

Szerte a megyéből érkeztek elöljárók és gazdálkodók szombaton Székelyhídra, ahol egész napos programot biztosított az I.Érmelléki és Bihar Megyei Gazdanap. A Múzeum földszinti két termét is székekkel telítették a szervezők és voltak is kik elfoglalja ezeket, miközben vetítés is kísérte az előadásokat, ahol az szükséges volt. Az egybegyűlteket Szabó Ödön képviselő, a megyei RMDSZ ügyvezetője, Béres Csaba polgármester és dr.Nagy Miklós RMGE-elnök köszöntötte a szervezők nevében, majd többféle, a gazdák érdeklődésére számot tartó témában hangzottak el előadások. Mivel ezek elhúzódtak, a tervezett 13 helyet 14.30 óra körül került sor a kiállítás és termékvásár megnyitójára.

Hivatalos megnyitó

A Székelyhíd központi parkja melletti utcát már korábban lezárták a forgalom elől, ott egy nagy sátrat húztak fel, annak védelmében állították ki portékáikat a gazdák. A két hosszú sorban állt asztalokon lehetett látni (és persze vásárolni) a legkülönfélébb termékeket: bort, száraztésztát, virágot, mézet, kolbászt és szalonnát, dísztárgyakat, mezőgazdasági szerszámokat, stb. A sátor előtt erőgépek állták a mustrát. A vásározás java valójában már le is zajlott, mire a hivatalos megnyitón Szabó Ödön köszöntötte a megjelenteket és köszöntet mondott a résztvevőknek, szervezőknek. Ez az első ilyen alkalom ebben a formában, de korántsem az utolsó, mondta a politikus, aki megígérte: az információ-átadásnak, a konferenciáknak és a vásározásnak is lesz folytatása, kiterjesztve azt a határon túli együttműködésre is.

Határmenti vásárok

Jantyik Zsolt, a Hajdú-Bihar Megyei Nemzeti Művelődési Intézet illetve a Hajdú-Bihar Megyei Értéktár Bizottság elnöke csatlakozott a gondolathoz: "A mi fajta emberek ismerjék meg minél jobban egymást, a gazdák közötti kapcsolat nagyszerű lehetőség a nemzeti összefogásra", mondta. Hozzátette, hogy a határon túli megyében évente 4 - 5 nagyvásárt is tartanak, szeretnék, ha ezekkel párhuzamosan ideát is lennének hasonlók Szalontán, Nagyváradon, Diószegen, Székelyhídon, Mihályfalván. Az alkalmat kihasználva máris meghívott mindenkit február elejére Derecskére, ahol nem csak vásárt tartanak, de 40 (!) állatot levágva nagyszabású disznótort is. A rövid beszédek után Szabó Ödön, dr.Nagy Miklós és Béres Csaba - stílszerűen - sövényvágó ollókkal vágták el az avatószalagot, majd a sátor nyújtotta kínálat megtekintése után a szervezők a központi vendéglő asztalaihoz várták a meghívottakat. Este kulturális program várta a gazdanap zárásaként az érdeklődőket (ennek, illetve a napközben elhangzott előadások részleteire visszatérünk).

A szeretet ízei

Mint említettük, a 220 zsáknyi búza mellett mintegy 670 üveg lekvár és kompót is összegyűlt  a gazdanapi adományozás során. Mindez Bihar megyei idős- és gyerekotthonok javát fogja szolgálni. Azonban a csemegéknek versenyt is hirdettek: a lekvárt és kompótot adományozók egy-egy üveggel a zsűri asztalára is küldtek, nem kis feladat elé állítva az azokat órákon át kóstolgató ítészeket. Végeredményben a lekvárok között a bályoki Daróczi Judit csipkebogyó- illetve a székelyhídi Tatai Gizella baracklekvárja lett első, a befőtteknél a szalárdi Veres Margit barack- és a székelyhídi Hevesi Magdolna meggykompótja ízlett leginkább a zsűrinek. Különdíjat kaptak a különlegességek: Tóth Tünde (Körtvélyes) zöldparadicsom-lekvárja, Erdei Tibor (Körtvélyes) sárgadinnye-lekvárja, míg Tolvaj Ella (Hegyközszentmiklós) egyedien szép küllemű portékáját jutalmazták.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!