Bihar hírei

2015.10.04. 18:26

Méhészek negyedik érmelléki találkozója

Talán az eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó, a sorban negyedik méhésztalálkozót tartották meg szombaton Érmihályfalván, melyre Magyarországról is buszokkal érkeztek.

Talán az eddigi legnagyobb érdeklődést kiváltó, a sorban negyedik méhésztalálkozót tartották meg szombaton Érmihályfalván, melyre Magyarországról is buszokkal érkeztek.

Kellemes kora őszi napsütésben várta a IV. Érmelléki Méhésztalálkozó szombaton az érdeklődőket az érmihályfalvi Gödör rendezvényházban és annak udvarán. Ilyen jóleső napsütésben nem csak a méhészek, de a méhek is jól érzik magukat, s bár a növényi "nagykultúrák" után vagyunk, a szorgos rovarok a vadvirágokat keresik, illetve minden lehetőséget a gyűjtésre - tudtuk meg. Gyula Lehel főszervező kérdésünkre elmondta: Bihar, Arad, Temes, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Beszterce-Naszód megyék mellett Magyarországról is érkeztek árusok az eseményre, hogy mindenféle, méhészeknek való holmit, felszerelést, kiegészítőt ajánljanak, de természetesen mézet is lehetett venni, s aki vásárfiával akarta az otthon maradottaknak meglepni, az mézeskalácsból is válogathatott. Idén sem maradtak el az előadások, sőt, mondhatjuk, hogy az eddigiekhez képest nagyobb volt az érdeklődés.

Két előadás

A rendezvényházba 110 széket állítottak be, ám még így is sokan állva hallgatták Balazsi József érsemjéni polgármestert, aki a szervezők nevében ezúttal méhészként (és később sokak vendéglátásáról is gondoskodva) köszöntötte a megjelenteket, közöttük Cseke Attila képviselőt (aki nem méhész). Üdvözölte a hallgatóságot Nyakó József helyi elöljáró is, felidézte, hogy mennyien igényelnek helyet maguknak az Érmihályfalva-Érkörtvélyes-Érsemjén térségbeli több ezer hektáros erdőkben akácvirágzáskor, egyben reményének adott hangot, hogy

az EU-nak az akácfák kiirtására irányult szándéka már a múlté. Két előadás hangzott el. Csuja László gödöllői méhész a neonikotinoidokról (növényvédő szerek egyik alapanyaga) értekezett, ám még ennél is nagyobb érdeklődést váltott ki Cristian Bratu, aki az anyaméhek szaporításáról, megtermékenyítéséről beszélt. A szebeni méhészt nem csak Románia, de Európa vezető szakemberei között jegyzik e témában, nem véletlen, hogy még Magyarországról is busszal és személykocsikkal érkeztek meghallgatására, előadását többen okostelefonokkal rögzítették is.

Eltérő eredmények

Mindeközben az udvaron is zajlott a kintmaradtak tapasztalatcseréje, sokan megnézték idén is Gyula Lehel üvegkaptárát, melyet éppen ilyen bemutatókhoz, a méhészet népszerűsítésére készített. Bár eredményeikről a méhészek nem szívesen beszélnek tapasztalatunk szerint, illetve igen eltérő adatokat mondanak (volt, aki a legendás horgászokhoz hasonlította őket), azt sikerült megtudnunk, hogy idén közepes, ám a tavalyinál jobb "méztermést" könyvelhetnek el. Érmihályfalva körzetében akácról 8 - 15 kilogrammot pergettek méhcsaládonként, a vegyesméz 10 - 15 kg körül alakult. Sok méh pusztult el főleg a napraforgó virágzásakor, s bár nem bizonyítható, sok mezőgazdász már eleve rovarirtóval kezelt vetőmagot használt, ennek volt negatív hatása, de voltak előre be nem jelentett permetezések is.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!