Bihar hírei

2015.10.13. 13:04

Ha van akarat, minden lehetséges

Hat községben indítottak be vállalkozást annak a projektnek a keretében, melynek zárókonferenciáját tartották meg kedden délelőtt Bihardiószegen. Biharban két község részese a projektnek.

Hat községben indítottak be vállalkozást annak a projektnek a keretében, melynek zárókonferenciáját tartották meg kedden délelőtt Bihardiószegen. Biharban két község részese a projektnek.

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) a "Bachtalo - A szociális gazdaság fejlesztése vidéken: esély a roma közösségek számára" elnevezésű projektje két Bihar (Diószeg és Alsólugas), egy Szilágy (Kraszna), két Kovászna (Előpatak, Bacon) és egy Hargita megyei (Etéd) község partneri együttműködésével valósult meg, azzal a céllal, hogy a helyi szociális gazdaságot fejlesszék a jelentős számú roma közösségekben. Hogy ez mit is takar a gyakorlatban, arról is szó volt azon a projektzáró konferencián, melyet kedden délben tartottak a diószegi kultúrházban, s melyre a szilágysági és székelyföldi érintett községek képviselői is eljöttek.

Hat község, hat cég

A megjelenteket Mados Attila helyi polgármester köszöntötte, majd Nagy Gábor ROVE-elnök, projektmenedzser ismertette, hogy mit is végeztek az EU-s támogatású projektben: munkaközvetítés és tanácsadás mellett községenként létrehoztak egy-egy céget, melyeket az imázs megtervezéstől az alkalmazottak felvételén, felszerelések beszerzésén át a reklámstratégiáig "felépítettek" és elindítottak a vállalkozói úton. Cégenként négy romának teremtettek munkalehetőséget, a cégek közül öt építőipari irányultságú, egy pedig - a krasznai - építőipari elemeket (járólapokat, térköveket, betontéglákat) állít elő. A továbbiakban bemutatkozott a krasznai és a diószegi vállalkozás, előbbiről egy kisfilmet is megnézhettünk (de valamennyiről van ilyen egyéb információk kíséretében a bachtalo.ro internetes oldalon. A projekt futamideje 12 hónap (a cégek remélhetőleg később is talpon maradnak), költségvetése 3.767.530 lej, amiből 3.692.179 lej vissza nem térítendő támogatás.

Tovább fejlesztenek

A projekttel kapcsolatban Mados Attila diószegi polgármester elmondta, hogy annak a munkahelyteremtés mellett komoly üzenete is van a roma közösség felé: aki igazán akar boldogulni, annak van lehetősége erre, és nem a segélyekre kell várni, lehet dolgozni is. A polgármester kifejtette: maga a projekt megmutatta, hogy a jelentős diószegi roma közösségnek nem ünnepek előtt kiosztott segélycsomagokra van szüksége, hanem életerős, jövőbe mutató, társadalmi felzárkóztatásukat szolgáló támogatásokra. Tervezik, hogy fejleszteni fogják a meglévő helyi céget, mely például éppen a gyűlésnek helyet adó kultúrház belső festését, lambériázását is végezte, de járdaépítésben és az épülő új iskola munkálatainál is hasznosítják annak tagjait.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!