Bihar hírei

2015.09.27. 12:53

"Mint a terebélyes diófa lombjára és termésére..."

A hét végén tartották meg Érmihályfalván az őszi városünnepet, a Dióverést, mely kevésbé mozgalmas, mint a tavaszi Nyíló Akác Napok, vagy a nyár végi Részek Viadala, ám a főleg kulturális programokra van igény.

A hét végén tartották meg Érmihályfalván az őszi városünnepet, a Dióverést, mely kevésbé mozgalmas, mint a tavaszi Nyíló Akác Napok, vagy a nyár végi Részek Viadala, ám a főleg kulturális programokra van igény.

"Egyetértünk abban, hogy mint a terebélyes diófa lombjára és termésére, erre a rendezvényre is van igény Érmihályfalván, az egykori Dióverő Nagyvásár emlékezete, hagyománya kapcsán. Ez a másik kettőhöz viszonyítva (Nyíló Akác Napok, Részek Viadala -szerz.megj.) kevésbé harsány rendezvény, tanácstalan gyermekként várja tőlünk a dajkálást, az arculatformáló kezeket, ötleteket. A Dióverés Mihályfalván akkor teljesedhet ki és válhat egy nagyvásári sokadalommá, ha mögé fognak állni a helyi civil szervezetek." Nyakó József polgármesternek az idei Dióverés, azaz az őszi érmihályfalvi városünnep műsorfüzetében megfogalmazott gondolataiból való az idézet, és az utóbbi mondat jegyében a programsorozat a helyi civil szervezetek képviselőinek találkozójával indult. Mint megtudtuk, 26 ilyen (egyesület, alapítvány) van és szombaton kora délután 16-nak a reprezentánsa meg is jelent a Gödör rendezvényházban, hogy bemutassa tevékenységét. A város vezetése számít a civil szervezetekre, melyek bár nem egyforma intenzitással működnek, de közös a cél, mondta a polgármester köszöntőjében, egy Orbán Viktor miniszterelnöktől vett idézettel alátámasztva mindezt: A jólét nem egy alapjog, tenni kell érte.

Szalmabábuk új gúnyában

A szervezetek szociális, kulturális vagy sport területén tevékenykednek, ezek kapcsán szó esett például a gazdasági helyzetről, lehetőségekről, egymás iránti bizalomról, illetve a passzivitás eluralkodásáról, ami sokszor a saját teljesítményt nélkülöző kritizálásba csap át. A hasznosnak ítélt találkozó után, ugyanazon a helyszínen tartották meg a rendezvénysorozat megnyitóját, melyre már felnőttek és gyerekek egyaránt érkeztek. Utóbbiak sokan rácsodálkoztak a tavaly "született" két hatalmas, szavazáson Ér Marcsinak és Ér Misinek keresztelt szalmabábúra, melyeknek új gúnyáját eső áztatta előző éjjel, ám szombaton már nem esett. A 110 ülőhely mellett még legalább fele annyian állva hallgatták Nyakó József köszöntő szavait, aki Cseke Attila képviselőnek adta át a mikrofont. A politikus Szalontát, Borsot és Székelyhídat említette, ahol e hét végén ugyancsak közösségerősítő rendezvények zajlottak, és szerinte büszkék lehetünk arra, hogy akár tavasz van, akár nyár, akár ősz, mindig megálljuk helyünket úgy a munkában, mint a csapatépítésben vagy a közös szórakozásban.

Kisebb-nagyobb diákok

A helyben hirdetett "A kő marad"-év jegyében következett gyerekek gálaműsora, melynek keretében I.-II.-III. osztályos diákok (Gábor Éva tanítónő felkészítésével), és V.-VI.-VII. osztályosok (Boros Emőke tanárnő felkészítésével) adtak elő irodalmi összeállítást, Darabont Aliz tanárnő tanítványai énekeltek, illetve az Apró Lábak és Fürge Lábak néptánccsoportok (Borbély-Simon Andrea vezetésével) mutatták be előadásukat. Már kora este volt, amikor Sulicsata néven a Zelk Zoltán Általános Iskola nyolcadikosai és a Mezőgazdasági Főgimnázium kilencedikesei (tehát szinte azonos generációk) általános műveltségi kérdéseket felvonultató kvízben "csatáztak". Összesen 50 irodalmi, sport, földrajz, természettudományok és történelem témájú kérdésre kellett felelni, s bár nem volt külön kategória, volt bőven huncutul megfogalmazott, beugratós talány. Az általános iskolások szoros versenyben 25-20-ra nyertek, az egyéb díjak mellett mindkét iskola kapott 5-5 diófacsemetét, melyeket akár már hétfőn el is ültethetnek.

Stílusok, hangulatok

Este a római katolikus templomba főleg a felnőtteket várták, ahol Thurzó Zoltán zongoraművész az alkalomhoz és az elektromos fénytől mentes, 130 gyertya teremtette hangulathoz illően főleg Chopin-noktürnöket adott elő - a 9 zenemű között emellett 2 Liszt Ferenc-alkotás is felcsendült. A nem túl népes, de értő közönség vastapssal köszönte meg az élményt. Másfajta élményben volt részük azoknak, akik a nap zárásaként retro bulin vettek részt. Lehet, hogy ez nem is csak a szombati program zárása volt, hanem a vasárnapi nyitása is?

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!