Bihar hírei

2015.09.28. 08:52

Kolbászfesztiválon Nagyszalonta apraja-nagyja

Kolbászfesztivál zajlott szombaton a Nagyszalontán, a helyi RMDSZ szervezésében. A hajdúhét kiemelkedő programjára hetek óta készülnek a csapatok, a fellépők, a zsűri, a lacikonyhások, a kinti színpad műsorszolgáltatói. Szombaton az égiek is a hajdúvárosiakkal tartottak, az eső elkerülte a kolbászillatos délutánt.

Kolbászfesztivál zajlott szombaton a Nagyszalontán, a helyi RMDSZ szervezésében. A hajdúhét kiemelkedő programjára hetek óta készülnek a csapatok, a fellépők, a zsűri, a lacikonyhások, a kinti színpad műsorszolgáltatói. Szombaton az égiek is a hajdúvárosiakkal tartottak, az eső elkerülte a kolbászillatos délutánt.

Huszonkét csapat sorakozott fel a kultúrház nagytermében, valamennyien a legfinomabb kolbász receptjével a tarsolyukban. A szalontai intézmények, egyesületek, baráti körök mellett vendégcsapatok is érkeztek, Mezőbaj, Árpád, Sarkad, Újszalonta valamint Csepel csapata készíthette asztalát.

Egy korty pálinka, barátok közt

Az első próbatétel, a terítés mindenkinek meglódította a fantáziáját. Csodaszép asztali díszítések kerültek elő, többnyire hidegtálak, de láthattunk díszes babát, malmot, virágot… no és pálinkát! A tüzes víz tucatnyi fajtája koccant a jó egészségre. Takó Csilla műsorvezető szólította színpadra bemondó társát, Szőke Zoltán színészt, aki a zsűrizést is vállalta Filep Ferenc lelkipásztor, Szatmári Sándor állatorvos és Szabó Ödön parlamenti képviselő mellett. Utóbbiak már évek óta rangsorolják a finom hajdúvárosi étkeket, de a Barátok közt Mikije először járt a szalontai kultúrházban, így aztán nem csoda, ha mindenki vele akart közös fotót, őt kínálta legelőször, vele akart szerepelni, szavalni, vagy énekelni - de legalább koccintani. A színművész remekül állta az élet adta nehéz szerepet, villogtak a vakuk, csattantak a parolák.

A zsűri körbejárta a termet, megtekintette a gazdag asztalokat, közben a színpadon sorra bemutatkoztak a csapatok, a Toldi, az Arny Dance és az Infiniti táncosai, az Arany-csapat tanárai, a nyugdíjasok két csapata, a vendégek, a Született feleségek, Török és csapata, illetve az RMDSZ töltői, a polgármesteri hivatalban szervezett Aktakukacok csapata, majd a gyárak: a VPK, az ADA, az Aqua Nova, a Jász Plaszt, és a Búzaörlő Kolbásztöltő Mágusok (a Szalontai Malom) csapatai.

Hajdúkolbász tekereg

Szép csendben kezdetét vette a munka. Előkerültek a töltők, a kádak, a termet lassan betöltötte a paprika- és fokhagymaillat. Kanyarodtak a kolbászkarikák, koccantak a pálinkáspoharak, kerekedtek a kolbász-szálak, csattant a tenyér a zene ritmusára. Perdültek a táncosok, tapsoltak a gyerekek, villantak a fényképezőgépek és okostelefonok. Miközben a csapatok egy-egy tagja eltűnt a sütés érdekében, a színpadon műsor pergett, táncos, szórakoztató, kolbászfesztiválhoz illő. A zsűri asztala megtelt guszta pályaművel, és a teremben is asztalhoz ültette a bulizó népet a kolbász csalogató illata.

A zsűrit elvarázsolták!

Késő délután lett, mikor a zsűri sorra színpadra szólította a csapatokat, és pálinkával, oklevéllel, ajándékkal jutalmazta tagjait. Szabó Ödön képviselő, a díjkiosztás során többször hangsúlyozta, milyen nehéz volt rangsorolni a remek étkeket, a Született feleségek kolbásza miatt közelharcot vívtak, de végül mégis lecsúszott a dobogóról. A nap fair play díját Török és csapata kapta, amiért lovagiasan átadták a nyerési lehetőséget a többieknek, pedig isteni kolbászt gyúrtak. A mezőbajiak a legfinomabb kenyérrel tálalták az ételt. Dicséret a fiatal – utánpótlás – csapatoknak. Le a kalappal a nyugdíjasok előtt. Micsoda csodás terítéket, isteni pálinkát láttunk! A tavalyi győztes különdíjat érdemel, remek kolbásza miatt… A zsűri végül megosztott második és harmadik díjat hirdetett, így „bronzéremnek” örülhetett a Jász Plaszt és az Infinity csapata, második lett Erdőgyarak és Árpád, az első díjat pedig a malom Búzaörlő Kolbásztöltő mágusai érdemelték ki. A kolbászfesztivál remek, családias hangulatban zárult, mindenki jóllakottan, barátsággal feltöltődve indult tovább, hogy az est koncertjein, műsorain bulizva zárja a napot.

Idesüss!

A kultúrházban készült a kolbász, közben kinn, az udvaron lacikonyha várta a szalotnaiakat, a kinti Idesüss színpadon délutántól műsor pergett – magyar nóta, fúvós zene, Zoltán Erika koncert, szórakoztató zene. Volt tombola, a szervezők finom ételt osztottak, és tájainkon először Csiki sört is kaphattak a fesztiválozók. A forgatagban játszó szigetekkel és kiállítással mutatkozott be Csepel városa, lehetett célba lőni, és volt minden, mi szem-szájnak ingere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!