Bihar hírei

2015.09.09. 13:01

Jó volt együtt lenni Feketeerdőn

Szombaton kegyes volt az időjárás a feketeerdőiekhez: sikerült viszonylag szárazon „megúszni” a falunapot, ami a két hete meghirdetett időpontban épp a nagy eső miatt maradt el. Ám az éjszakába nyúló mulatsághoz már az eső dobolta a ritmust.

Szombaton kegyes volt az időjárás a feketeerdőiekhez: sikerült viszonylag szárazon „megúszni” a falunapot, ami a két hete meghirdetett időpontban épp a nagy eső miatt maradt el. Ám az éjszakába nyúló mulatsághoz már az eső dobolta a ritmust.

A délutáni ökumenikus istentiszteleten a falu apraja és nagyja először Bogya Miklós református lelkipásztor prédikációját hallhatta János evangéliumának 9. fejezetéből választott igeversek alapján, majd Kubalak Péter esperes köszöntötte a feketeerdőieket és az elszármazottakat. Dicséretre méltó a kis létszámú (jelen esetben 9 tagot számláló) kórus aktív részvétele, amely Schneider Piroska karvezető irányításával 5 dalt adott elő, hittel és lelkesedéssel - teszik ezt évek óta minden alkalommal, a gyülekezet örömére. Az istentiszteletet a gyerekek előadása színesítette: furulyával, énekszóval, igemondással adtak ízelítőt mindabból, amit a nyári foglalkozásokon megtanultak a tiszteletes asszony irányításával.

Erősíteni a láncszemeket

Ezt követően Szabó Ödön parlamenti képviselő szólt az egybegyűltekhez, hangsúlyozva a szórványban folyó munka fontosságát, hiszen a leggyengébb láncszemet kell megerősíteni ahhoz, hogy az egész lánc erősebbé váljon. A Feketeerdőt közigazgatásilag magába Élesd RMDSZ-szervezetének részéről a főszervező Kajántó Pál elnök mondott köszönetet mindazoknak, akik támogatták a rendezvényt, melyet Zeno Țipțer, a város polgármestere is megtisztelt jelenlétével. Míg a bográcsgulyás elkészült, a micskei Görböc néptánccsoport műsorában gyönyörködhetett a közönség. A Hodgyai Edit vezette csapat „A Kárpát-medence ritmusára” című előadásukat hozták magukkal erre az alkalomra, de nem felejtették otthon a szemet gyönyörködtető ruhákat, a hegedűt és a jókedvet sem.

Az eső ritmusára

Estére már mintegy kétszázan gyűltek össze a terített asztalok mellett. A jó hangulatban elfogyasztott vacsora a szakácsasszonyok ügyességét dicsérte, akik reggel óta szorgoskodtak a bográcsok körül. Az éjszakába nyúló mulatsághoz már az eső dobolta a ritmust, de ez cseppet sem zavarta a táncosokat. Ismét bebizonyosodott a falunap közösségformáló ereje: feketeerdőieknek, nem feketeerdőieknek és elszármazottaknak jó volt együtt lenni.

Kajántó Judit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!