Bihar hírei

2015.08.27. 11:12

Lovastáborokat tartottak Köbölkúton

Az elmúlt időszakban két, fiataloknak szóló lovastábor is volt az érköbölkúti Rákóczi-farmon. Az egy-egy hét alatt a résztvevők nem csak a lovas élettel ismerkedtek, de közösségépítő programokban is gyűjthettek élményeket.

Az elmúlt időszakban két, fiataloknak szóló lovastábor is volt az érköbölkúti Rákóczi-farmon. Az egy-egy hét alatt a résztvevők nem csak a lovas élettel ismerkedtek, de közösségépítő programokban is gyűjthettek élményeket.

Januárban számoltunk be arról, hogy Érköbölkúton, a Rákóczi-farmon lovarda nyílt. Akkor Rákóczi Lajos tanár, a Román Lovassport Szövetség fogathajtó szakbizottságának tagja, a köbölkúti Tulipán Sport Klub elnöke azt is elmondta: szeretne fejleszteni, például gyerekeknek lovastáborokat szervezni. Most arról adhatunk hírt, hogy a terv valósággá vált: az elmúlt időszakban kétszer egyhetes táborozáson voltak Köbölkúton 7 - 14 éves gyerekek, egyenként 6-8 fő. Igény volt a táborozásra, a résztvevők érkeztek a helyiektől kezdve Nagyváradon és a magyarországi Pilisen keresztül még Stuttgartból is.

Lovas közösségépítés

A táborozás minden napja reggeli tornával kezdődött, majd kizárólag a faluban megtermelt élelmiszerekből kiállított, falusias reggeli következett. Délelőtt és délután is volt egy órányi lovaglás, délben pihenés lovaknak és lovasoknak egyaránt. Egy napot úgynevezett erdei lovaglásra szántak, ami közben például megtanultak a fiatalok tájékozódni a klasszikus szempontok alapján, de azt is megtudhatták, hogy a lóra bármikor rabízhátjak magukat, mert az biztosan megtalálja a helyes utat. A tábor szervezője nem véletlenül pedagógus, természetesen az általános nevelést is szolgálta a tábor, ahol minden résztvevő megcsillogtathatta tehetségét például éneklésben, táncban, de fogalmazásban is - utóbbi témája mi is lehetett volna más, mint egy-egy lovas sztori. A közösségépítés sikerére jellemző, hogy az egyik csoport tagjai máris lefoglaltak maguknak egy jövő évi táborozást, azzal a kikötéssel, hogy újra ugyanaz a csapat legyen együtt.

További tervek

A toborozás végén a részvételről mindenki oklevelet kapott, aminek az ad súlyt, hogy okleveles lovasedző és lovastúra-vezető, a januári híradásunkban is bemutatott budapesti Ádám Andrea írta alá. Idén már nem lesz több tábor, tudtuk meg Rákóczi Lajostól, aki hozzátette: a legnagyobb gondja, hogy a faluban nincs szálláslehetőség. De tervei "természetesen" ennek ellenére vannak, például szeretné a táborozást kiterjeszteni lovas túrázással a közeli Hegyközszentmiklós, Szentjobb, Hegyközszentimre irányába, bevonva idősebb korosztályokat is, ezzel a faluturizmus irányába is elmozdulva.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!