Bihar hírei

2015.06.05. 14:39

Testvérvárosok közös emlékezése

Testvérvárosa, Hajdúnánás összetartozás-napi ünnepségén vett részt csütörtök délután Érmihályfalva küldöttsége. Az esemény szónoka Nyakó József polgármester volt.

Testvérvárosa, Hajdúnánás összetartozás-napi ünnepségén vett részt csütörtök délután Érmihályfalva küldöttsége. Az esemény szónoka Nyakó József polgármester volt.

Érmihályfalva (egyik) testvérvárosának, Hajdúnánásnak a főterén minden jelentősebb magyar történelmi eseménynek van emlékjele, így nem hiányzik a trianoni döntésé sem, melyet az országcsonkítás 90. évfordulóján közadakozásból állítottak helyi polgári szervezetek összefogásával. A csütörtöki megemlékezésen mintegy 80-an vettek részt, melyen elsőként Dánielfy Zsolt, a Debreceni Csokonai Színház művésze mondta el Juhász Gyula: Trianon című versét, majd Szólláth Tibor helyi polgármester felkérésére Nyakó József érmihályfalvi elöljáró mondott beszédet. Ebben egyebek mellett arról szólt, hogy a büntetésnek szánt trianoni döntés következményeit leginkább a határon túli magyarok érzik, ám "az erőszakos hatások ellenére megfogyva bár, de törve nem, tartják bástyáikat". Hozzátette: "Örvendetes, számunka üdvös és reménykeltő az a közeledés, amelyet a magyar kormány és a romániai magyarok parlamenti képviselettel rendelkező politikai alakulata, az RMDSZ között tapasztalható. Mert mi összetartozunk!"

Történelmi előadás

Elsőként az érmihályfalvi delegációt alkotó polgármester és Karsai Attila alpolgármester koszorúzhatta meg az emlékjelet, majd következtek a helyi szervezetek és intézmények képviselői. A főtéri ünnepség a Kéky Lajos Művelődési Központban folytatódott, ahol az idén 15 éves helyi Naná Színház nyolcadik ősbemutatójaként mutatta be a szintén helyi Marth P. Ildikó: Csillag vagy liliom című zenés történelmi játékát, mely a nap apropójához kapcsolódva egy másik történelmi fordulópontot, a tatárjárás utáni "újrakezdést", IV. Béla és lánya, Árpád-házi Szent Margit legendáját dolgozza fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!