Bihar hírei

2015.05.11. 12:01

Az asszisztensek munkájára egyre nagyobb szükség van

Az érmihályfalvi Pro Humanitas Egyesület találkozót szervezett a helyi orvosi asszisztenseknek és betegápolóknak az elmúlt pénteken, a szakmabeliek nemzetközi napja alkalmából, mely május 12-én van.

Az érmihályfalvi Pro Humanitas Egyesület találkozót szervezett a helyi orvosi asszisztenseknek és betegápolóknak az elmúlt pénteken, a szakmabeliek nemzetközi napja alkalmából, mely május 12-én van.

"Az ápolónő munkája háromszoros érdeklődést kíván: szellemit az eset iránt, szívbelit a beteg ember iránt, szakmait a gyakorlati munka technikája iránt." Az idézet attól az angol Florence Nightingale-től származik, akit az ápolóképzés kiemelkedő alakjának tartanak és aki 1820. május 12-én született (1910-ben hunyt el) - ezért nyilvánították ezt a napot az orvosi asszisztensek és betegápolók nemzetközi napjává. Nevezett nem csak a betegápolás etikai alapjait teremtette meg, de küzdött az ápolók anyagi és erkölcsi elismeréséért is. Ha előbbi nincs is hatáskörében, legalább utóbbi érdekében tett egy lépést az érmihályfalvi Pro Humanitas Egyesület: az elmúlt pénteken kora este találkozóra hívta a városban élő és dolgozó asszisztenseket.

Fejleszteni kellene a hálózatot

Összesen 41 - aktív és nyugdíjas - él a városban, közülük 18-at köszönthetett a könyvtár galériájában Csűri József, az Egészségügyi-Szociális Központ igazgatója, a Pro Humanitas Egyesület elnöke. "Manapság sem kevés a kiszolgáltatott, a segítséget igénylő ember, aki nem vágyik másra, csak egy kedves mosolyú nővérre, aki fogja a kezét, aki mond egy biztató szót”, mondta az egyesületi elnök. Ez is egy olyan hivatás, melyből nem lehet meggazdagodni, miközben művelőitől manapság már elvárják, hogy informatikusok, sőt, menedzserek is legyenek egy személyben - ezt már Nyakó József polgármester mondta, hozzátéve: munkájukra egyre nagyobb szükség van, hiszen a fiatalok elvándorlásával mind több szülő szorul segítségre, intézményesített ápolásra, utóbbi hálózatának fejlesztésére kellene nagyobb figyelmet fordítson az állam. Az összejövetel ötletgazdája Karsai Attila alpolgármester volt, aki felelevenítette a Pro Humanitas létrejöttét, céljait, az egészségügyi intézmények évekkel korábbi meg- és átszervezésének körülményeit. Véleménye szerint az asszisztensek és betegápolók nem csak megérdemlik a köszönetet, de kötelességünk is elismerni munkájukat - ennek jegyében egy-egy szál szegfűt adott át a hölgyeknek.

Szakmabeliek egymás között

A találkozó ezután mini-konferenciává változott, hiszen előre megbeszéltek szerint az orvosi és a szociális ágazatban dolgozók képviselői mutatták be röviden munkájukat, munkahelyüket, a következő sorrendben: Egészségügyi-Szociális Központ - Papp Márta és Berei Ildikó; Egészségügyi Központot - Balázs Erzsébet; háziorvosi ellátás - Kis Andrea; Medorest magánklinika - Kecskés Andrea; bölcsőde - Torda Csilla; ARA cipőgyár orvosi ellátása - Cristea Katalin; a Városháza szociális részlege - Bilatiu Anikó. Közben oldott hangulat alakult ki, érződött a kívülállónak is, hogy a "szakmabeliek" fél szavakból is értik egymást, értik egymás gondjait, melyek valójában közös gondok. A szervezők hidegtálas vacsorával vendégelték meg a megjelenteket a találkozó végén, melyen elhangzott: ezt az első asszisztens-találkozót hagyományteremtőnek szánták, a következő években rendszeresen megtartják, remélhetőleg még nagyobb érdeklődés mellett.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!