Bihar hírei

2015.04.02. 16:21

Írókás hímes és 3D húsvéti tojás

Nagy öröm látni, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógus kollégák is nagy örömmel készítik a hímes tojást húsvét előtt. Mézeskalácsból úgynevezett 3D-tojás is készül.

Nagy öröm látni, hogy a gyerekek, a szülők és a pedagógus kollégák is nagy örömmel készítik a hímes tojást húsvét előtt. Mézeskalácsból úgynevezett 3D-tojás is készül.

A húsvét számomra a hímes tojások „szezonja”. Írókával készült hímes tojást először szülőfalumban, Érkeserűben láttam, mert - bár a mi vidékünkre nem jellemző ez a fajta tojásdíszítési technika - a faluban élő csángó nénik megismertették, megszeretették velem a hímes tojást. Később nekem is lehetőségem nyílt megtanulni a tojásírás technikáját Szendrőné Bérczi Csilla tojásíró népi iparművésztől, aki főleg a gyimesi motívumokat mutatta be, ezek állnak hozzám is a legközelebb. Amióta megtanultam, minden évben várom a húsvétot, hogy tojást írhassak és elajándékozzam azokat, mert jó látni mennyire örülnek neki az ismerősök. Mivel óvodában dolgozom, a gyerekekkel is minden évben írókázunk tojást, természetesen ők nem forró viasszal dolgoznak, hanem mécses lángjánál melegítik az írókát.

Otthon folytatják

De nem csak a gyerekeket, a szülőket és a kollégákat is megtanítottam a tojásírásra. Jó látni, hogy azóta húsvét előtt már ők is előveszik az írókát, és hímes tojást készítenek húsvétra. Jó érzés látni olyan anyukákat, akik életükben először vesznek a kezükbe írókát és még soha nem láttak írott tojást, milyen büszkén viszik haza a jól sikerült hímes tojást, és otthon már egyedül is folytatják. Általában az írókát is elkészítjük együtt, amit hazaérve újból lehet használni, így lelkesedésüknek nem szabhat gátat az íróka hiánya.

Mivel nekem másik nagy szerelmem a mézeskalács, természetesen húsvétra mézeskalács tojást is készítek, amit szintén szívesen díszítek a gyimesi mintákkal. Nagy kedvencem az úgynevezett 3D tojás, amely „megszólalásig” hasonlít a viasszal írott hímes tojásra. Nagyon szeretem készíteni és nagy öröm látni, mennyire örülnek neki azok is, akik ajándékba kapják.

Jakó Jolán óvónő, Érmihályfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!