Bihar hírei

2015.03.17. 13:22

A cél mindig ugyanaz: a szabadság

A bihardiószegi református templom harangjai ünnepi istentiszteletre hívták a község minden ünnepelni vágyó hívét vasárnap. Több helyszínen is koszorúztak.

A bihardiószegi református templom harangjai ünnepi istentiszteletre hívták a község minden ünnepelni vágyó hívét vasárnap. Több helyszínen is koszorúztak.

A gyönyörű napsütéses vasárnap reggelen a Gróf Széchenyi István Huszárszázad újra magára öltötte díszes ruházatát, így adva tiszteletet hőseink emlékének. A huszárok felvonulásával kezdődött az ünnepség, akik a református parókiáról vonultak át a templomba. Bara László bihardiószegi lelkipásztor ünnepi beszédében elmondta, hogy a magyar református keresztyén ember nem dőlhet hátra, mindig van miért harcolnia. Az ellenség és az eszköz más, de a cél mindig ugyanaz: a szabadság. Szükség van erős férfiakra, édesapákra és édesanyákra, akik nevelő szavaikkal és imádságaikkal harcolnak azért, hogy gyermekeik anyanyelvüket használva szabadon élhessenek. Ezután az ifjúság műsora következett Gazdag Xénia és Ghitea Angéla vezetésével. Szebbnél szebb szavalatok és énekek hangzottak el, könnyet csalva a jelenlevők szemébe. A műsor után Szabó Ödön parlamenti képviselő köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta a szabadságharc értékeit, az egység erejét, mely nélkül képtelenek vagyunk fennmaradni. Ugyanakkor rövid beszédében történelmi nagyjainkat méltatta.

Koszorúzás

A Himnusz eléneklése után a templomkertben koszorúzással folytatódott az ünnepség. A koszorúzás állomásai: az 1848-as kopjafa, Kossuth Lajos mellszobra, Széchenyi István emléktábla. Koszorúztak: a református és a római katolikus egyházközség, a Polgármesteri Hivatala, a helyi RMDSZ, Szabó Ödön képviselő, az iskola, a Lórántffy Zsuzsanna Nőszövetség, a Zichy Gazdakör, a Gróf Széchenyi István Huszárszázad, a református ifjúság. Az ünnepség Csellei Károly 1848-49-es honvédtiszt obeliszkjének koszorúzásával ért véget a Hegyaljai temetőben. Isten áldása legyen mindazoknak életén, akik e szép ünnepséget megszervezték, végrehajtották és azoknak életén is, akik eljöttek, hogy méltóan emlékezzünk magyar nemzetünk hallhatatlan hőseire.

Ghitea Angéla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!