Bihar hírei

2014.10.21. 13:28

Modern létesítmény Fugyivásárhelyen

A kedden felavatott, megújuló energiát felhasználó fugyivásárhelyi Bio-Ren központban konferenciákat, szemináriumokat, kiállításokat stb. fognak tartani.

A kedden felavatott, megújuló energiát felhasználó fugyivásárhelyi Bio-Ren központban konferenciákat, szemináriumokat, kiállításokat stb. fognak tartani.

Fugyivásárhely és a magyarországi Téglás város önkormányzata, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület és a Nagyvárad Metropolisz Övezet együttműködésének köszönhetően a Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program keretében egy-egy megújuló energiával működő innovációs központ épült a két településen. A tegnapi fugyivásárhelyi projektzárón jelen volt Ioan Pop és Czibere Béla, a két település polgármestere, Adrian Foghis, a Nagyvárad Metropolisz Övezet igazgatója, Novotni Lajos, a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület elnöke, Cornel Popa a Bihar Megyei Tanács elnöke, Gavrila Ghilea szenátor és Ioan Lucian a Romániai Vállalkozók Szövetségének elnöke is. A felsoroltak mindannyian felszólaltak, és kiemelték azt, hogy a hatékony együttműködés ilyen komoly megvalósításokhoz vezethet, mint ez a mostani. Ioan Lucian hangsúlyozta, hogy a fugyivásárhelyi létesítmény az egész térségben a megújuló energia központja lett, míg Czibere Béla kifejezte reményét, hogy Téglás és Fugyivásárhely együttműködése a jövőben is folytatódni fog; az együttműködésre Ioan Pop polgármester is nyitottnak mutatkozott. Ioan Pop elárulta, hogy 2011-ben indították be a projektet, de az első négy tárgyalás magyarországi partnerekkel sikertelennek bizonyult, mert ezeknek nem volt meg a kellő önrészük a projekt megvalósításához. A vállalkozók szövetségének közvetítésével azonban rátaláltak Téglás önkormányzatára, amellyel közösen immár megvalósíthatóvá vált az elképzelés.

Munkamegosztás

Novotni Lajos a Hajdú-Bihar Megyei Gazdasági és Munkaadói Egyesület elnöke a jelenlevőknek elmondta, hogy a projektet 2012 novemberében indították be, és maga a kivitelezés egy évig tartott. Hangsúlyozta, hogy egyfajta munkamegosztás van a téglási és a fugyivásárhelyi létesítmény között, előbbi inkább a tudományos, laboratóriumi mérési feladatokra, és a speciális épületgépészeti berendezések bemutatására fekteti a hangsúlyt, tulajdonképpen segítenek kifejleszteni azokat az eszközöket, amelyek a megújuló energiát hasznosítják és biztosítják, míg a fugyivásárhelyi központ a gazdasági tevékenység élénkítésére szolgál, ezért ez utóbbi helyszínen konferenciatermek, termékkiállító-termek és irodahelyiségek működnek majd.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!