Bihar hírei

2014.09.29. 10:38

A bérmálkozás egy új útszakasz kezdete

Harminchárom fiatalt bérmált meg vasárnap a déli szentmise keretében Érsemjénben Böcskei László megyéspüspök.

Harminchárom fiatalt bérmált meg vasárnap a déli szentmise keretében Érsemjénben Böcskei László megyéspüspök.

Az idei 26. évközi vasárnap emlékezetes marad az érsemjéni római katolikus egyházközség életében, hiszen Böcskei László megyéspüspök 33 fiatalnak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét. Az ünnepség a fiatalok, illetve az egyházi elöljárók ünnepélyes bevonulásával kezdődött a templomba, mely zsúfolásig telt, de egy hangszóró beiktatásával azok is mindent jól hallottak, akik a falakon kívül maradtak. Elsőként Nagy János helyi plébános, majd a gyerekek képviselői, utánuk pedig Venkli István és Kardos Rozália a bérmálkozók szüleinek, míg Pfeifer János és Nyika Erzsébet az egyháztanács nevében köszöntötték a püspököt. Böcskei László válaszában elmondta: a szentmise előtt elbeszélgetett a gyerekekkel az esemény jelentőségéről, arról, hogyan kell engedni a Szentlélek munkálkodását. Nagy János plébános "tanúskodott" ezután, hogy a szentség fogadására felkészültek a fiatalok, akik maguk is válaszoltak a püspök ez irányú kérdésére.

Faragott Szentírás

Böcskei László szentbeszédében egyebek mellett arról szólt, hogy a bérmálkozás egy egész egyházközség ünnepe, ugyanakkor nem egy út (mármint a rákészülés) befejezése, hanem egy hosszabb út egyik állomása, egy újabb szakasz kezdete. Kifejtette: a Szentlélek segít tisztán látni, segít az élet jó lehetőségeit felismerni, és azt kiválasztani. A továbbiakban a gyerekek égő gyertyával a kezükben megújították hitvallásukat, majd sorban, hátuknál a kezüket vállukra tevő bérmaszülőkkel, fogadták a szentséget. A szentmise végén - melyen környékbeli tisztelendők segédkeztek, és a monospetri kórus közreműködött - a köszönetnyilvánítások és ajándékozások során, tekintettel arra, hogy az elmúlt a Szentírás vasárnapja is volt, a püspök egy faragott szentírást is kapott ajándékba. Nagy János plébános elmondta még, hogy az egyházközség következő ünnepe egy hét múlva lesz, amikor a községhez tartozó Barantó templombúcsúját tartják. A kivonulás után, a plébánia udvarán elkészült a csoportkép is a bérmálkozottak és az egyházi vezetők részvételével.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!