Bihar hírei

2014.08.08. 11:32

Eljutott a liszt-adomány a gyerekotthonba

Kerítés készült a gálospteri Szentháromság Kollégium köré, tapasztalhattuk meg, amikor az otthonba szállították azt a több mint másfél tonna lisztet, ami Érmihályfalván gyűlt egybe a Magyarok Kenyere akcióban.

Kerítés készült a gálospteri Szentháromság Kollégium köré, tapasztalhattuk meg, amikor az otthonba szállították azt a több mint másfél tonna lisztet, ami Érmihályfalván gyűlt egybe a Magyarok Kenyere akcióban.

Ahogyan arról beszámoltunk, Érmihályfalván is gyűjtöttek lisztet, hogy azzal is hozzájáruljanak a Magyarok Kenyere megsütéséhez. Az Érmihályfalváért Egyesület közvetítésével kilenc gazdálkodó összesen 1850 kg lisztet adott egybe. Ebből 200 kilogrammal indult el egy kisteherautó pénteken délben Hajdúnánásra, hiszen Érmihályfalva hajdúsági testvérvárosa révén vett részt a Kárpát-medencei magyarság közös akciójában, a többi mennyiséget előző nap juttatták el a Gálospetriben működő Szentháromság Kollégiumba. Azért oda, mert az egész akció szervezői az egybegyűlt lisztből a Dévai Szent Ferenc Alapítványt is támogatják, s a felek megegyeztek abban, hogy a rakományt már nem utaztatják előbb Magyarországra, majd onnan vissza, egyenesen viszik a célállomásra, az alapítvány által működtetett gálospetri gyerekotthonba.

Bespájzolnak

A több mint másfél tonna, 1650 kilogramm lisztet Könyü Ildikó, Nyakó József polgármester tanácsadói kabinetjének tagja, illetve Bilatiu Anikó szociális referens vezette delegáció vitte csütörtök délután Gálospetribe. Az otthon vezetője, Kosza Erzsébet fogadta a vendégeket, s miközben a zsákok a helyükre kerültek a fészerben, körülnéztünk az udvaron, a kertben. Ami elsőre szembetűnt, hogy az elmúlt hetekben elkészült a kollégiumot körbefutó 340 méternyi kerítés. Mint megtudtuk, ehhez egy amerikai támogató révén kapták meg a pénzt, a kivitelezésben egy magyarországi támogató, bizonyos Madarasi János, továbbá érmihályfalvi tűzoltók segédkeztek önkéntes munkával, de a nagyobb gyerekek is kivették a részüket, az érmihályfalvi önkormányzat pedig egy erőgépet adott, mely az oszlopoknak szükséges 140 gödröt kifúrta, nem kevés kézi munkát spórolva meg. A kertben az udvaron mindenütt a szorgos gazdálkodás nyomai látszanak. Az ólban hízott sertések röfögtek, odébb pulykák, tyúkok, kacsák tipegtek. Nemrég 150 szilvafát ültettek a kertben, de alma, barack már saját termés is van. Kosza Erzsébet sorolta: a befőzési időszakban már bespájzolt saját kertjükből egyebek mellett 300 liter paradicsomlevet, 90 üveg barack- és 70 üveg szilvalekvárt, mintegy 200 kiló uborkát. A most kapott liszt is jól fog majd, nagyrészét beadják pékségbe, ahonnan kenyeret kapnak érte.

Köszönet a támogatóknak

Az otthonban 32 gyerek él, de manapság, a vakáció idején is ott lakik 11, akiknek nincs hova hazamenni, esetleg jobb is nekik, ha a vakációt is az otthonban töltik. Ők sem tétlenkednek, hiszen életkoruknak megfelelő mértékben kiveszik részüket a háztartásból, a ház körüli munkákból. Rövidesen Sopronba utazik Kosza Erzsébet, ahol egy támogató jóvoltából 17 gyerek nyaralhat 6 napig. Közben befejeződött a lepakolás, az otthon vezetője pedig ezúton is köszönetét fejezi ki a mostani akcióban adakozóknak, illetve mindenkinek, aki bármikor hozzájárult, vagy ezután hozzá fog járulni, hogy a gyerekotthonban lakóknak megteremthessék azokat az életkörülményeket, melyeket másként nem kapnának meg.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!