Bihar hírei

2014.08.05. 16:12

A Kürti Borfesztiválon jártak a diószegi gazdák

A Bihardiószegi Zichy Gazdakör tagjai nemrég részt vettek a szlovákiai Kürti Borfesztiválon, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Az ottani pincesor hasonló a diószegi Padaljához.

A Bihardiószegi Zichy Gazdakör tagjai nemrég részt vettek a szlovákiai Kürti Borfesztiválon, hogy tapasztalatokat szerezzenek. Az ottani pincesor hasonló a diószegi Padaljához.

A Bihardiószegi Zichy Gazdakör több éve azon fáradozik, hogy a diószegi bor visszanyerje hírnevét. Ebben az évben harmadjára került megrendezésre a Bihardiószegi Borfesztivál, amelyen több százan vettek részt. A cél azonban, hogy sokkal nagyobb közönséget vonzzanak évről-évre, ezért fontos, hogy a helyiek tapasztalatokat szerezzenek más, hasonló rendezvényeken is. Így a Zichy Gazdakör az önkormányzat támogatásával nemrég részt vett a szlovákiai Kürti (Strekov) Borfesztiválon, amelyet már hetedik alkalommal szerveztek meg. A kétnapos rendezvényre több mint tízezer látogató volt kíváncsi. Kürt a dél-szlovákiai borvidékhez tartozik, ezen belül pedig a Kürti borrégióhoz, amelyhez 12 település tartozik. A 300 hektár kürti szőlőültetvényből 100 hektár magánszőlő, a többit pedig mezőgazdasági társulásként művelik. A helyi borok minőségét a magas mésztartalmú löszös, agyagos talaj mellett a különleges mikroklíma is biztosítja. A legelterjedtebb szőlőfajták az olaszrizling, a zöld veltelini, a szentlőrinci és a kékfrankos. A fesztivál kínálatát a helyi borok mellett más településekről, országokból érkezett borászok gazdagították: Szlovákia, Magyarország, Csehország, Szlovénia és Románia több mint 58 borásza várta a látogatókat.

Gondozott borvidék

A Kürti Borfesztivál elindítója Kasnyik Tamás helyi borász, a családi pincészet egyik tulajdonosa, évente 24 ezer palackot készítenek évente. A helyi pincészetek nagy része kisebb méretű, 30-40 ár, azonban függetlenül ettől, boraik palackozottak, címkézettek. A látogatás folyamán sikerült több pincébe is bemenni, amelyek téglázottak, kisebbek mint Diószegen. A pincesor hasonló a diószegi Padalján találhatóhoz, látszik azonban, hogy az idők folyamán több figyelmet fordítottak az infrastruktúra fejlesztésére, hiszen rendelkezésükre áll vezetékes víz, aszfaltos út, s részben ennek is köszönhető a nagyobb részvétel a borfesztiválon. Az egész völgyön látszott, hogy gondot fordítanak a pincékre, s nemcsak azok voltak rendezettek, amelyek nyitva álltak a látogatók számára. A szőlőterületeket is megtekinthették a diószegiek, tapasztalatuk szerint a talaj minősége hasonló a diószegi területekéhez, ugyanazok a szőlő betegségek okoznak problémát a borosgazdáknak. Mindezeket összefoglalva, elmondhatjuk, hogy minden lehetőség adott ahhoz, hogy a bihardiószegi borvidék fejlődésnek induljon, amihez azonban szükséges a gazdák összefogása, a tapasztalatcsere, a szőlészet-borászattal kapcsolatos szakmai napokon, képzéseken való részvétel.

Füzesi Laura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!