ERDON Országos hírek

2007.07.02. 12:56

Aratás volt a parlamentben

<p><P>Törvényhozási szünet van a múlt hét második fele óta a bukaresti parlamentben, ám az utolsó ülésnapon futószalagon fogadtak el rengeteg döntést. A részletekről Lakatos Péter képviselővel beszélgettünk.</P></p>

A múlt hét második fele óta parlamenti szünet van, viszont az utolsó ülésnapon, csütörtökön rengeteg jogszabályt fogadtak el, ami a szokott munkaritmushoz képest meglepő. Sőt, a kormány is belehúzott...

Nos, éppen akkor történt ez, amikor az aratás kezdődött, márpedig az utolsó nap a kormány és a parlament szempontjából felért egy aratással. Ugyanis egy csomó olyan dolog, ami eddig előkészítésben volt, végre formát kapott, törvény vagy határozat lett belőle.

Nem semmi, hogy egyetlen ülésnapba sűrítették a rengeteg munkát, 92 napirendi pont volt műsoron, miközben számos más előző esetben bírálatokat kapott a parlament amiatt, hogy összevissza lébecolnak ott a honatyák és csak akkor fejtenek ki némi munkát, ha saját, vagy az érdekkörük ügyeiről van szó.

Valóban sűrű volt az ülésszak utolsó parlamenti napja, a 92 napirendi pont szokatlan volt sokaknak. Egyébként tényleg sokan azt hiszik, hogy a képviselők és szenátorok nem csinálnak ott semmit, de most megláthatták, hogy ez nem egészen így van.

Miről beszélünk?

Lássuk akkor, konkrétan milyen ügyekről volt szó.

Van pár olyan döntés, amit kiemelnék a majdnem száz közül. Azokról beszélek most, amelyek a legtöbb polgárt érintik. A legfontosabb a nyugdíjügy, amelynek a lényege, hogy komoly emelést kapnak a jogosultak (erről ld. előző lapszámunkat – szerk. megj.). Egy másik fontos és sokakat érintő döntés az, hogy mennyi kártérítést kapnak a földtulajdonosok a súlyos aszálykárok miatt. Épp most támadta meg az ellenzék Decebal Traian Remes mezőgazdasági minisztert egy egyszerű indítványban, ahogyan Önök is megírták, viszont mi és a másik kormánypárt, a PNL nyilván kiálltunk mellette. Egyrészt mert úgy gondoljuk, ő lehet az, aki végre gatyába rázhatja a mezőgazdaságot. Másrészt azért, mert azt mondjuk, hogy nem 4 milliót kellene kapniuk hektáronként a gazdáknak, hanem 6,5 milliót. És végül ez utóbbi döntés született meg az ügyben. Szintén fontos – és erről a kormány határozat formájában rendelkezett -, hogy a Bechtel féle autópálya nyomvonalán lévő területek kisajátítását végre rendezi. Eddig az egyik legnagyobb gond az volt, hogy nem lehetett tudni, mi lesz már e területek kisajátításával és a tulajdonosoknak járó kártérítéssel. Most ez is rendeződik, a kártérítés mértékének megállapításával és kifizetésével el lehet kezdeni építeni a pályát Bihar megyétől Szilágyon keresztül Kolozs megyéig bezárólag. Aztán ott van az a rengeteg útjavítási és építési projekt, amiről Önök már írtak, s amit szintén eme „aratás” eredménye. Egy másik ügy, benyújtották az úgymond egyéni választókerületes választási törvény-tervezetet. Itt a PSD, a PNL és a PD jutott megegyezésre, az egyéni választókerületes voksolás bevezetésének ügyében. Ezt ősszel tárgyalja majd a parlament. Tehát itt van csúszás is, meg eredmény is. De ha lesz is előrehozott voksolás, az még a mostani törtvényeknek megfelelően zajlik majd.

Politikai perspektívák

Ez már átkötésnek sem volt rossz, úgyhogy térjünk ki egy kicsit az instabil hazai politikai helyzetre is. A most megkezdődött politikusi vakációk után mi várható Ön szerint?

Látszik, hogy úgy fogunk nekimenni az ősz végén esedékes európai parlamenti választásoknak, hogy a PNL és RMDSZ alkotta kormány nem fog konkrét írott egyezséget kötni a PSD-vel, tehát a két előbbi párt helyzete nem lesz nagyon könnyű. Hogy az EP-választások után mi lesz, az éppen ennek a voksolásnak az eredményétől függ majd. Ugyanis ennek összefüggésében dől el, hogy lesz-e előrehozott parlamenti választás itthon vagy sem.

Na és lesz-e Ön szerint?

Ehhez tudnunk kellene, milyen az EP-voksolások eredménye, de abból viszont már biztosan meg lehet mondani. Amennyibe a PSD gyenge eredményt ér el, nem lesz érdeke előrehozott választásokat kierőszakolni. Márpedig a helyzet kulcsa náluk van.

Most nagyon úgy néz ki, hogy a PD nyeri az EP-választást is.

Igen, de mégsem egészen biztos ez. Hiszen nagyon messze van még azért az európai parlamenti választás. Addig még túl kell lenni egy aszályos nyáron, számos elégedetlenségen. Mi több, sokan úgy az NLP-ből, mint a PSD-ből meneszteni akarják a demokrata párti vezetőket, a megyei dekoncentrált intézmények éléről. Ezt nehezen fogja elviselni  a Demokrata Párt tagsága és vitára ad okot a párton belül. Ugyanakkor úgy néz ki, a PD-t támogató államfőnk sincs abban a rózsás politikai helyzetben, ami a sikeres népszavazást követően elvárható lenne. Hibát hibára halmoz, s ezt ellenfelei ki is használják.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!