ERDON Helyi hírek

2010.09.24. 13:26

Állásbörze végzősök számára

<p>Nagyvárad – Végzősöknek szervezett állásbörzét a tegnap a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM): 31 vállalkozás több mint hatszáz munkahelykínálatából lehetett válogatni.</p>

Igen nagy volt az érdeklődés a megyei foglalkoztatási ügynökség által szervezett állásbörze iránt. A nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Háza előtt péntek délelőtti látogatásunkkor több tucatnyian böngészték az álláskínálatot tartalmazó listát, vagy töltögették a jelentkezési űrlapokat. Egy fiatal lány az álláshirdetéseket átnézve telefonon közölte hozzátartozóival: nemigen látott semmi olyat, ami megfelelne neki. Majd a telefonon érkezett tanácsra nevetni kezdett: „Jelentkezzek body guardnak?”

Kereslet és kínálat

„Harmincegy alkalmazó összesen 636 álláslehetőségéből lehet válogatni. 206 olyan ajánlat van, amely felsőfokú végzettséget igényel, ezek közül 120 mérnöki állás” – tudatta Dorel Drăghici, az AJOFM ügyvezető igazgatója. A középfokú, illetve szakiskolai végzettséggel rendelkezők számára többnyire az elektronika és az informatika, illetve a termelési szektorokban kínálták a legtöbb munkahelyet. Kerestek többek között minőségellenőrt, rendszermérnököt, programozókat, biztosítási ügynököket, gépjárművezetőket, brókereket, pékeket, cukrászokat, pincéreket stb., de baby sittereket is Angliába.

A résztvevők túlnyomórészt végzős fiatalok voltak. Akadtak közöttük olyanok, akik már dolgoznak, és munkahelyet szeretnének váltani, mások azonban semmilyen szakmai tapasztalattal nem rendelkeznek. Mint a helyszínen megkérdezett fiatalok szavaiból kiderült, ez nehezíti meg leginkább a dolgukat: hiába végzik el az egyetemet, a legtöbb munkahelyen szakmai tapasztalatot kérnek. Ezt viszont lehetetlen megszerezni, ha pont a gyakorlat hiánya miatt nem alkalmazzák őket. Egy fiatal hölgy elmondta: ő még egyetemre jár, és olyan munkahelyet szeretne, amit mellette is tudna végezni, de nem úgy tűnik, hogy a börzén találni fog ilyet.

Tököli Magdolna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!