Ez itt a kérdés

2020.08.09. 11:34

Kire szavazzanak a Bihar megyei magyarok?

Hivatalosan még nincs itt az ideje a választási kampánynak, de a bihari magyarokat képviselő két politikai tábor már teljes erőbedobással a választási sikerén dolgozik.

Erdei Ferenc

A helyhatósági választás és az ott elért eredmény nagyban fogja befolyásolni a következő négy év történéseit a megyében, úgy gazdasági, mint a magyar érdekvédelem szempontjából. Hogy szavazótáborát mozgosítsa és választási esélyeit növelje, mind a két magyar politikai oldal hosszasan sorolja az általa elért eredményeket, de nem beszél az általa meg nem valósított tervekről, annál többet a másik oldal kudarcairól. Érdekes a viszonyulásuk a két meghatározó román párthoz, PSD és PNL, keresik a kegyeiket. Az elmúlt évek azt bizonyították, hogy a román pártok csak addig partnerek, amíg szükség van a magyar tanácsosok szavazataira. Ilyenkor apró engedményeket tesznek és ezeket később minden magyarázat nélkül visszavonnak. Sokan támadják az úgymond „inga” politikát és az „apró lépések” politikáját, pedig Romániában csak az ilyen politizálás vezet némi eredményre. A frontális, radikális harc Romániában nem hozna eredményt, még jobban megnehezítené a magyarság életét, mert látható, hogy az anyaországon kívül mástól nem várhatunk politikai segítséget, az Európai Unió pedig mindent elnéz Romániának, a bólogató politikája miatt.

Az RMDSZ napi megnyilvánulásaiban zavaró a magabiztosság, a fölényesség, a nélkülünk nincs siker felfogás. Az EMNP-nél zavaró a túlzott optimizmus, a mi majd megmutatjuk elképzelés, mi fogjuk képviselni a bihari magyarokat a megyei tanácsban, és mi adunk magyar alpolgármestert a városnak. Nem tanácsos előre inni a medve bőrére, az ősszel esedékes helyhatósági választásokon az EMNP üstökösként kellene berobbanjon a köztudatba, mert eddig még nem sikerült sem megyei, sem váradi tanácsosi helyet elérnie.

A választások sikeréhez nélkülözhetetlen a magyar összefogás, de ehhez nyitottság, tárgyalókészség, a kizáró előfeltételek félretevése, az állandó vádaskodások, lejáratások befejezése, a másik oldal által elért eredmények elismerése és nem azok elvitatása, a vélt vagy valós felgyülemlett sérelmek elfeledése szükséges. E követelmények tiszteletben tartása elősegítheti, hogy a tárgyaló felek leüljenek egy kerek, ovális vagy sokszögű asztal köré és csak a közös ügy által vezérelve, a bihari magyarság szempontjából megteremtsék egy sikeres helyhatósági választás előfeltételeit.

Látva a vajdasági magyarok által elért választási eredményeket, politikusaink meg kell értsék, hogy csak az összefogás biztosítja a megfelelő képviseletet a Bihar megyei és a váradi magyarok számára, a megyei és a váradi tanács szintjén.

Ha figyelembe vesszük a magyarok számát a megyében és Váradon, az összlakosság nagyjából egynegyede, akkor a megyei tanácsban 8-9, a váradi tanácsban 6-7 tanácsosi helyre van esélyünk, de ez az esély csak akkor válhat valóra, ha a magyarok egy közös megyei és egy közös váradi választási listával indulnak. Ha nem veszik eretnekségnek, vagy szerénytelenségnek, leírom egy általam elképzelt megyei és váradi tanácsosi lista első kilenc helyének az elosztását: megyei tanácsosi lista – RMDSZ: 1,2,3,5,6,8,9; EMNP+MPP: 4,7; váradi tanácsosi lista – RMDSZ: 1,2,4,5,7,8; EMNP+MPP: 3,6,9.

A megyei és váradi tanácsban bejutási küszöb van, ez 5%, ha ezt a küszöböt valamelyik oldal nem éri el, akkor egy vagy két tanácsosi helyet el fogunk veszíteni.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában