Állatkiállítás és vásári mutatványosok

Állatkiállítás és vásári mutatványosok
Csütörtök délelőtt a hagyományos haszon- és díszállat-kiállítással kezdődött meg Érmihályfalván a XXI. Nyíló Akác Napok fesztivál. Nagy sikert arattak a piacon feltűnt gólyalábas-mutatványosok is, utóbbiakat a mai megnyitón is lehet még látni.

 

A XXI.Nyíló Akác Napok szervezésének kezdetén megfogalmazódott, hogy a fesztivál a korábbi négyről három naposra rövidüljön. Ám a szervezők belátták: a hagyományos, és mindig nagyon sikeres haszon- és díszállat-kiállítást egyszerűen nem lehet kihagyni, és az nem lehet máskor, mint csütörtökön, a hetivásár napján. A döntés helyességét bizonyították az érdeklődők, a főtéri tömbházak mögött kora reggeltől délig folyamatosan nagy volt a nyüzsgés. Ezt a programot akár “tanítás-ellehetetlenítőnek” is nevezhetnénk, hiszen egymás sarkát taposva érkeztek az óvodai csoportok, a kisebb és nagyobb osztályok a galambokat, különleges baromfiakat és nyulakat, aranyfácánt, tengerimalacot, őzsutát, kecskegidát, bárányokat, japán tyúkot és kakast rejtő ketrecek elé, a fal mentén tehenek sorakoztak, a pónilovak pedig valósággal elvesztek az őket megsimogatni vágyók tömegében. Egy csacsi vontatta szekér szinte szusszanásnyi idő nélkül fuvarozta az el nem fogyó gyereksereget a tömbházak körül. A kavalkádot elégedetten figyelte id. dr. Lunczer János főszervező, akitől megtudtuk: mintegy 70 gazdát járt fel személyesen, hogy állataikkal részt vegyenek a kiállításon, illetve a szombat déli lovas bemutatón.

Gólyalábasok a piacon

A Nyíló Akác Napok, illetve az őszi Dióverő Szíp Napok is emlékeztetnek arra, hogy Érmihályfalva annak idején két nagy vásár tartására jogosult város volt. Így most sem maradt el a vásár “bevonása” a programba: a hetivásár helyszínén Nyakó József polgármester köszöntötte az ott megjelentek, jó szórakozást kívánva mindenkinek az előttük állt hétvégére. Ehhez a szórakozáshoz azonnal hozzájárul a hely szelleméhez igazodva a debreceni Ort-Iki Báb-és Utcaszínház, melynek tagjai vásári komédiát adtak elő gólyalábon téblábolva, bioenergiával és szilvapálinkával működtetett zászlóforgatókkal pezsdítve a hangulatot, és további 987 évre kívánva mindenkinek erőt és egészséget. A gólyalábasok a piacolók sátrai közé is bemagaskodtak, pénteken délután pedig, a fesztivál megnyitóján újra lehet velük találkozni.

Rencz Csaba