A természeti övezetek védelme

Viorel Lascu államtitkár
Viorel Lascu államtitkár
Ügynökség alakul a védett természeti övezetek gondnokságának kiutalásáért és ellenőrzéséért, tájékoztatott Viorel Lascu államtitkár.

Biharrósán megszervezett nemzetközi mentési gyakorlaton vett részt Viorel Lascu, a Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára az elmúlt hétvégén. Ez alkalomból a váradi újságírókkal is találkozott, akiknek a védett övezetek helyzetéről beszélt. Mint elmondta, nemsokára hivatalosan is megalakul a Védett Övezetek Országos Ügynöksége (ANAP), melynek célja, hogy biztosítsa a megfelelő keretet a védett természeti területek kezeléséhez, és hogy átvegye azokat az övezeteket, amelyek nem tartoznak senkihez. Ha egyes övezetek meghirdetett gondnokságára senki nem jelentkezik, akkor lehetőség lesz arra is, hogy a helyi közösségek vegyék át azokat. Az ügynökség többek között ellenőrizni is fogja a védett területek gondnokságát, és amennyiben a kötelezettségek elmulasztását észlelik, a szerződéseket felbontják.

Ellenőrzések

Viorel Lascu elmondta, hogy az elmúlt időszakban ellenőrzéseket hajtottak végre az ország természetvédelmi parkjaiban, és több problémát is találtak. A gondok terén elsők között van az Erdélyi-Szigethegység Természeti Park is, itt nemrég három települést is megbüntettek, mert szemetet ástak el Pádison. Lascu elmondta, hogy a büntetés nem feltétlenül a legcélravezetőbb megoldás arra, hogy tudatosítsák a természet védelmének fontosságát. Mint elmondta, Pádison több probléma is adódik, már az is sokat elmond, hogy a terület gondnokságával megbízott tanács (a környező települések polgármesteri hivatalai, a környezetvédelmi gárda, a környezetvédelmi ügynökség, a Romsilva) már évek óta nem ült egy asztalhoz. Hozzátette, az is sokat elárul a helyzetről, hogy ugyan kiépítették a Pádisra vezető utat, de már a szemétszállításról nem gondoskodtak, ez a probléma még mindig megoldásra vár.

Ökoturizmus

A találkozón az is elhangzott, hogy a Királyerdő Románia első regionális természeti parkja lehetne, ha a terület minden polgármestere összefogna, és segítenék egymást a turizmus fellendítésében, nem pedig konkurensként tekintenének egymásra. Rengeteg olyan turista van Európában, akik az ökoturizmust részesítik előnyben, ebben pedig Románia Európa édenkertje lehetne.

P. Nagy Noémi