A Magyar Polgári Párt Székelyföldre helyezné a hangsúlyt

A Magyar Polgári Párt Székelyföldre helyezné a hangsúlyt
A Magyar Polgári Párt (MPP) “paradigmaváltásra” készül a romániai magyar közéletben, Székelyföldre kívánja helyezni a hangsúlyt, a tavaszi helyhatósági választásokra megújult programmal kíván előállni – mondta szombaton Sepsiszentgyörgyön Szász Jenő, a párt elnöke.

A bukaresti törvényszék által nemrég első fokon bejegyzett párt vezetője emlékeztetett: az MPP a bejegyeztetéshez a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) 2004-es kongresszusán elfogadott programját adta le. A helyhatósági választásokra új programmal szeretne előállni, olyannal, amely megfelel az új európai körülményeknek, a választási év elvárásainak. Az új programot várhatóan áprilisban teszik közzé – jelezte.
Mint fogalmazott, az MPP modern európai párt kíván lenni. “Támogatni kell ugyan a székelyföldi területi autonómiát, de nem mindegy, hogy ezt milyen módon tesszük: európai hangvétellel vagy a száz évvel ezelőtti nyelvezettel. Az MPP európai nyelvezetet kíván használni, ennek megfelelően kell kommunikálnia – mondta Szász Jenő.
E program legfontosabb eleme, hogy a párt “paradigmaváltásra” készül, át szeretne rajzolni az eddigi romániai magyar politikai-közéleti berendezkedést. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) eddigi szórványpolitikája helyett az MPP Székelyföldre fogja helyezni a hangsúlyt. Mindezt Szász Jenő egy vonatszerelvényhez hasonlította, hangoztatva, hogy ez esetben Székelyföldön lenne a mozdony, de a szerelvényt alkotó vagonok is fontosak, tehát a dél-erdélyi, a mezőségi és a partiumi magyarságról is gondoskodni kell.
Szász Jenő úgy véli, mindenképpen meg kell teremteni a feltételeket ahhoz, hogy létrejöjjön egy találkozó Markó Bélával, az RMDSZ elnökével. Az MTI-nek elmondta: meghívót készül küldeni Markónak egy március 15. környékén Gernyeszegen szerevezendő rendezvényre, amely jó alkalmat nyújtana egy ilyen találkozóra. Ott közösen leplezhetnék le Bethlen István volt miniszterelnök nemrég ellopott, de újraöntött és a helyére visszaállított szobrát. “De ha az elnök úrnak más javaslata van, állok elébe, rugalmasan alkalmazkodom!” – mondta az MPP elnöke.
“Határozottan állítom: mivel 2008-ban választások lesznek, el fog jönni az a pillanat, hogy Markó Bélának le kell ülnie az MPP vezetőivel tárgyalni” – vélte Szász Jenő.