ERDON Helyi hírek

2016.03.01. 12:40

Vitatott a pénzért graffitizés Váradon

Alig született meg a váradi városháza ötlete, máris reagált rá egy művészeti közösség: és utóbbinak nem tetszik a felülről irányított ál-graffitizés – viszont ingyen ajánlanak helyette mást.

Alig született meg a váradi városháza ötlete, máris reagált rá egy művészeti közösség: és utóbbinak nem tetszik a felülről irányított ál-graffitizés – viszont ingyen ajánlanak helyette mást.

Tízezer lejes keretet szavazott meg a nagyváradi helyi tanács arra, hogy az általuk kiírandó tervpályázat nyertesei telefessenek egy aluljárót. A múlt hét végén elfogadott döntés szerintük „versenyt hoz a graffiti típusú utcai művészet területén” – ám az elsőként reagáló egyik művészeti csoportosulás szerint ilyen nincs, mert ez így már eleve nem graffiti lesz, és nem is művészet. A tanács döntése a főépítész, valamint Lascu Sebastian és Felea Adrian tanácsosok javaslataiból született. A kiírás még tematikát is meghatároz, mégpedig „Nagyvárad jelképei” témakörben kötelező alkotniuk a majdani nyerteseknek. A város a festésre a Magherun lévő Traian parkhoz közeli aluljárót jelölte ki, azt festetik majd tele. Az önkormányzat indoklása szerint ki akarják léptetni a graffitit „a vandalizmus zónájából”, és „az igazi művészeket törvényes és ellenőrzött keretek között való ténykedésre” akarják sarkallni.

Ez így nem az

Reagált a felvetésre a Visual Kontakt Egyesület. Szerkesztőségünkhöz küldött közleményükben (amelyet portálunkon teljes terjedelmében olvashatnak itt) azt hangsúlyozzák, hogy ez így nem megoldás, és nem is művészet. Álláspontjuk szerint a graffiti lényege épp a szabad önkifejezés, tehát azt nem lehet ellenőrzött keretek közé szorítani, mert akkor már nem az. Ráadásul ez a terv amúgy sem fogja megállítani sem az obszcén falfirkákat, sem a művészeti célzatú beavatkozásokat, hiszen akik ilyesmit akarnak, azok továbbra is ezt művelik majd, függetlenül ettől az irányított, és még tematikát és helyet is megjelölő akciótól. Az egyesület javaslatot is tett a városvezetésnek: azt kéri, engedjék át neki az egészet, de nem kéri a tízezer lejt. Saját koordinálásával, művészek mozgósításával, de a szabad alkotásnak tered adva vezényelné le az egészet.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!