ERDON Helyi hírek

2010.02.01. 18:26

Gondok a szemétszállítással

<p>A <strong>Kolcs </strong>községhez tartozó falvak központjában szemétdombok alakultak ki, miután a szeméttelepeket felszámolták. <div dir="ltr">Szatmár megye — Kolcs község lakosságának nagy része azt panaszolja, hogy amióta megszüntették a falvak határában lévő szeméttelepeket, a község egész területén — legtöbb helyen a faluközpontokban — alakultak ki szemétdombok.</div>

Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz a Kolcs községben összegyűlt szeméttel, Domokos Sándorpolgármester a következőket válaszolta: „A Szamoshát Kistérségi Egyesület, Beregszó központtal megnyert egy 420 ezer eurós projektet a szemétszállítás, melyből az EU-konform szemétszállítás megszervezését finanszírozzák. A községben összegyűlt szemetet a tervek szerint a pályázati pénzből vásárolt szemétszállító autóval júniusig a szatmárnémeti, később pedig a Szamosdob környékén megépülő regionális szeméttelepre szállítják majd. A pályázat megnyerése után az egyesület versenytárgyalást hirdetett, hogy melyik cég kap felhatalmazást a szemétszállításra. A második helyre került cég óvást nyújtott be, amit a fővárosi bizottság elutasított. A vesztes cég a bírósághoz fordult. A pert előbb Bukarestben, majd a nagyváradi táblabíróságon is elveszítette. A végleges bírósági végzés után sem kezdődhetett el a szemétszállítás, mert a végzésről szóló határozat még nem jelent meg a Hivatalos Közlönyben. Ezért van az, hogy a szemétszállítás hónapok óta nem biztosított a községben. Az önkormányzat más köztisztasági céggel nem kötött szerződést, a lakosság által termelt szemét egy része ezért hónapok óta a falvak központjában elhelyezett szelektív hulladékgyűjtő konténerekbe kerül, onnan szintén nem szállítják el a hulladékot. Arra a kérdésre, hogy a szemétgyűjtők miért kerültek a falvak központjába, Domokos elmondta, minden településen a tanácsosok a lakossággal történt megegyezés után jelölték ki a helyet, ahova a szelektív hulladékgyűjtő konténerek kerülhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!