2005-ös sikerkönyvek

A Da Vinci-kód volt a legkelendőbb könyv tavaly – derül ki a Líra és Lant Magyar Hírlapban közölt könyveladási összesítéséből. Az első tízben még két további Dan Brown-regény szerepel, ahogyan három Paulo Coelho-könyv is van az elsők között.

A magyarok közül Schobert Norbi zsebkönyvéből adtak el a legtöbbet, de csak a hatodik helyet tudta megszerezni. Ezt követi a Sorstalanság Kertész Imrétől, majd az idén legtöbbet író Lőrincz L. László könyve, a Szádhuk – A hosszú álom.
Hogy a könyvvásárlást mennyire befolyásolja a barátok, ismerősök véleménye, jól mutatja, hogy Paulo Coelho könyvei az elmúlt két évben állandó szereplői lettek a sikerlistáknak. Azt azonban kevesen tudják, hogy művei már a 90-es években kaphatók voltak hazánkban, igaz, akkor visszhangtalanok maradtak. Kolosi Tamás, a Líra és Lant vezérigazgatója szerint nálunk azért késett a “Coelho-jelenség”, mert a brazil író könyveinek korábbi megjelenését semmilyen kampány nem előzte meg. “Először, 2001-ben a Veronika meg akar halni című könyvet jelentettük meg, de még annak sem volt sikere, talán mert nem volt elég impozáns a címlap. Az alkimista viszont berobbant, ennek a megjelenését már plakátkampánnyal is segítettük. Eddig körülbelül kétszázötvenezer példányban keltek el Coelho regényei” – mondja Kolosi.

A vezérigazgató szerint ugyanakkor kevés könyv esetében éri meg a reklámozás, a vásárlók leginkább a hallomások vagy a szerző neve alapján választanak. Ennek megfelelően Dan Brown 2003-as könyvsikere meghatározta a 2005-ös hazai eladásokat, az első tízben három regényt találunk az amerikai bestsellerírótól. Coelho öt regénnyel van jelen a listán, s ezzel a 2005-ös év legtöbbet keresett szerzője lett.

2005-ben az olvasók nem kifejezetten az újdonságokat keresték; a top 25-ben mindössze tizennégy első kiadás található: a magyar krimiszerző, Lőrinc L. László (Leslie L. Lawrence) bizonyult a legtermékenyebbnek, három új könyvvel is szerepel a listán. Gabriel García Márquez Száz év magánya pedig megelőzi az új könyvet, a Bánatos kurváim emlékezetét. Továbbra is jelen van Kertész Imre Sorstalansága, Spiró György huszonhatezer példányban elkelt Fogsága pedig egy hellyel Schobert Norbert Norbi-zsebkönyve előtt áll.

Top25 – A Líra
és Lant Rt. éves sikerlistája 2005.
1. Brown, Dan: A Da Vinci-kód (Gabo Kiadó)

2. Coelho, Paulo: Az alkimista (Athenaeum)
3. Coelho, Paulo: A Zahir (Athenaeum)
4. Brown, Dan: Angyalok és démonok (Gabo Kiadó)
5. Spiró György: Fogság (Magvető Kiadó)
6. Schobert Norbert: Norbi-zsebkönyv (Norbi.hu Kft.)
7. Brown, Dan: Digitális erőd (Gabo Kiadó)
8. Kertész Imre: Sorstalanság (Magvető Kiadó)
9. Lawrence, Leslie L.: Szádhuk – A hosszú álom (Gesta Kiadó)
10. Coelho, Paulo: A zarándoklat (Athenaeum)
11. Lawrence, Leslie L.: A felakasztott indián szigetén (Gesta Kiadó)
12. Coelho, Paulo: Tizenegy perc (Athenaeum)
13. Albert Györgyi: Miért pont én? (Park Kiadó)
14. Lunn, Martin: A Da Vinci-kód megfejtése (Gold Book Kiadó)
15. García Márquez, Gabriel: Száz év magány (Magvető Kiadó)
16. Lawrence, Leslie L.: A maharáni arcképe (Gesta Kiadó)
17. Shätzing, Frank: Raj (Athenaeum)
18. García Márquez, Gabriel: Bánatos kurváim emlékezete (Magvető Kiadó)
19. Fable, Vavyan: Álmok tengere (Fabyen Kiadó)
20. Méhes György: Kolozsvári milliomosok (Ulpius ház)
21. Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek (Helikon Kiadó)
22. Schobert Norbert: A Norbi-titok (Norbi Welness és Média Kft.)
23. Tolvaly Ferenc: El Camino – Az út (Kortárs Könyvkiadó)
24. Fekete István: Vuk (Móra F. Ifjúsági Könyvkiadó)
25. Coelho, Paulo: Veronika meg akar halni (Athenaeum)