Uncategorized

2018.03.26. 14:11

Ingatlanfelújításokról is szavaznak

Hétfőn Florin Birta nagyváradi alpolgármester több olyan projektet is bemutatott, melyek műszaki-gazdasági mutatói szerepelnek a keddi helyi tanácsülés napirendi előterjesztései közt.

Hétfőn Florin Birta nagyváradi alpolgármester több olyan projektet is bemutatott, melyek műszaki-gazdasági mutatói szerepelnek a keddi helyi tanácsülés napirendi előterjesztései közt.

Európai uniós támogatásból közel 38.000 négyzetméteren zöld korridort létesítenének a Barcăului utcában, a beruházás becsült értéke 9 millió lej. Tulajdonképpen három övezetből tevődik össze: az Oneştilor és a Mesterşugarilor utcák határolta rész- 16.177 négyzetméter, a Meştersugarilor és Greierulor utcák határolta rész- 11.305 négyzetméter, valamint a Greierului és a Vízművek kerítése által határolt rész- 10.590 négyzetméter. Amikor elkészül, Várad egyik legnagyobb közparkja lesz.

Szintén „zöldprojektnek” számít, hogy az önkormányzat parkot akar kialakítani a Rómer Flóris utca környékén, a Bumbacului utca mögött. Ez közel 1500 négyzetméteren terül majd el, és 1,3 millió lejben gondolkodnak. Ezt is brüsszeli forrásokból hoznák létre, de telektulajdonjogi problémák merültek fel, így előfordulhat, hogy végül önerőből kell megvalósítani. Mindkét létesítményben ültetnek majd fákat, és mint elhangzott, az önkormányzat a tender meghirdetése után keretszerződést kíván kötni arra, hogy a következő három évben 3000 fa legyen elültetve a városban.

Parkolóház

A napirendek közt szerepel még a többszintes parkolóház építése a Braşovului utcában, erről a befektetésről többször írtunk a lapunkban. Összköltsége 17,1 millió lej áfa nélkül. 11.781 beépített felületen terül majd el, és lesz körülbelül 400 parkolóhely, 4 hely mozgáskorlátozottak számára, illetve dokkolórácsok a kerékpároknak. Ugyanakkor a gyalogosok egy felüljárón sétálhatnak majd be a Körös áruházba, ennek megépítésének költsége a bevásárlóközpont üzemeltetőjére hárul (áfa nélkül 222 ezer lej).

Az önkormányzat saját vonatkozó programja keretében restaurálni kívánja az Ullmann-palotát (8,3 millió lej áfa nélkül, a kivitelezés ideje 24 hónap) és id. Rimanóczy Kálmán Fő utcai bérházát (3,5 millió lej áfa nélkül, a kivitelezés ideje 18 hónap). Emellett uniós finanszírozással felújítanák a huszárlaktanyát (4,7 millió lej áfa nélkül, a kivitelezés ideje 18 hónap).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!