Uncategorized

2018.03.13. 11:13

„Ellenőrizzék figyelmesen az adatokat!”

Öt nap alatt 1199 gyermeket írattak be a Bihar megyei előkészítő osztályokba, ez körülbelül a teljes létszám húsz százaléka, tudatta Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes.

Öt nap alatt 1199 gyermeket írattak be a Bihar megyei előkészítő osztályokba, ez körülbelül a teljes létszám húsz százaléka, tudatta Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes.

A beíratott gyermekek legtöbbje augusztus 31-ig tölti be a hatodik életévét, de vannak, akik év végéig, s utóbbiaknak egy pszichoszomatikus felmérésen is részt kell venniük, mondta el a főtanfelügyelő helyettes. A központok, ahol ezeket a felméréseket végzik, a tanfelügyelőség honlapján vannak feltüntetve, s már március elsejétől zajlanak ilyen felmérések. Tavalyhoz képest újdonság, hogy olyan gyerekek beíratására is lehetőség van, akik csak jövő év január elseje után töltik be a hat évet, de az ő esetükben a szülőnek előzőleg egy megbeszélésen kell részt vennie a szaktanfelügyelővel, utána pedig a gyermeknek részt kell vennie a már említett pszichoszomatikus felmérésen.

Várják a szülőket

A beíratásoknak ez a fázisa március 26-ig tart, s március 30-ig ki fogják függeszteni a tanintézeteknél a gyermekek névsorát. A szülőknek lehetőségük van a körzet szerinti iskolába, vagy egy másik tanintézetbe beíratni gyermeküket, tudtuk meg. Ez utóbbi esetben a főtanfelügyelő helyettes azt ajánlja: a formanyomtatványon a szülők tüntessék fel, hogy ha nincs hely abban a bizonyos iskolában, akkor a körzet szerinti iskolába szeretnék beíratni a gyermeket, ugyanis ebben az esetben a körzeti iskolában fenntartanak számukra egy helyet. „Kérjük a szülőket, hogy 26-ig írassák be gyermeküket, várjuk őket” – mondta Kéry Hajnal. Ez egyrészt azért fontos, hogy mihamarabb egy világos képet kapjanak arról, hogy hol van esetleg túljelentkezés, a család szempontjából pedig azért, mert ilyenkor több opciójuk van, utána már csak oda írathatják a gyermeket, ahol hely maradt.

Ellenőrizzék

A beiratkozások az adott tanintézet titkárságán történnek, az adatokat elektronikusan táplálják be, majd a kérvény egy kinyomtatott változatát átadják a szülőnek, aláírás végett. Fontos, hívta fel a figyelmet a főtanfelügyelő helyettes, hogy a szülők ellenőrizzék figyelmesen az adatokat, ne legyen rosszul kitöltve a kérvény.

Ami pedig a magyar tannyelvű osztályokat illeti: azokon a településeken, ahol tavaly indultak magyar előkészítő osztályok, az idén is indulnak majd. Túljelentkezés esetén a beiskolázási terv módosítható, azonban a települések, nem a tanintézetek szintjén. Például ha Váradon egy iskolában túljelentkezés van, nem biztos, hogy pont az adott iskolában növelik az osztályok számát, de az biztos, hogy mindegyik gyermeknek helyet biztosítanak – valószínűleg a körzet szerinti iskolában, amennyiben van rá lehetőség.

A beíratások második fázisa április 12. és 18. között lesz, ekkor a különböző problémás helyzeteket igyekeznek majd megoldani – például azokat, amikor a beiratkozási kérvényt rosszul töltötték ki, hiányos volt a beíratási dosszié, vagy a szülők egyszerűen elfeledkeztek a gyermek beíratásáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!