Uncategorized

2018.03.19. 10:13

Borverseny zajlott Biharpüspökiben

Szombaton este a helyi étteremben szervezte meg a Bihar Megyei Vincellér Egyesület az V. Biharpüspöki Borversenyt. 199 mintát kellett értékelnie a neves szakemberekből álló zsűrinek.

Szombaton este a helyi étteremben szervezte meg a Bihar Megyei Vincellér Egyesület az V. Biharpüspöki Borversenyt. 199 mintát kellett értékelnie a neves szakemberekből álló zsűrinek. Körülbelül 300-an vettek részt a nagy sikerű, a helyi kis- és középgazdák támogatásának céljából szervezett borversenyen, fele-fele arányban kulturált borfogyasztók és -termelők.

Rittner Tibor nagyváradi bortermelő, zsűritag azt nyilatkozta: úgy érzi, hogy egy sikeres borversenyen vannak túl. 199 minta volt, fehér, rozé, vörös, és illatos-aromás kategóriában, sőt még volt egy ötödik kategória is. Ami kiemelkedő volt, és meglepte a zsűrit, az az, hogy nagyon szép rozé borok voltak. Szokás szerint sok fehér bort hoztak. Megjegyezte: az az érzésük, hogy mivel mindenki igyekezett nagyon szépet készíteni, ennek következtében kicsit túlkénezték a boraikat. Valamilyen módon mérni kéne, oda kellene figyelni arra, hogy ez ne forduljon elő, mivel annak ellenére, hogy szép, tiszta, piacos borok készültek, a kén egy kicsit elnyomta a borok íz, illat, aroma értékét. A vöröseknél is találkoztak nagyon szép borokkal, esetükben az Érmellékre jellemző, hogy egyik évről a másikra nem biztos, hogy marad még bor, ezért nem találkoztak nagy borokkal, viszont annak ellenére, hogy friss borok voltak, szép borokat kóstoltak, és elképzelhető, hogy két-három év múlva sokkal szebbek lennének ezek a borok, ha megmaradnának. Az időjárás szempontjából nagyon sok betegség nyargalt végig az Érmelléken, ennek ellenére a borok nem ezt mutatták, hanem szépek voltak. Szerinte a borversenyek arra jók, hogy mindenki beazonosítsa magát azon a ranglétrán, mely a borok piaci értékesítéséről szól, és tudja azt, hogy kinek kell szóljon, vagy kinek adja el a borát. Meggyőződése, hogy a borok beazonosítása után mindenki arra törekszik, hogy jobb minőséget termeljen, minél jobb piaci részesedést tudjon kiszakítani magának.

Bor piac

Kovács Lajos székelyhídi borász úgy látja: a piac már kialakulóban van, vagy talán már ki is alakult. Minden szőlősgazdának az ismeretségi körén keresztül jönnek a vevők, és ha egy vevőt be tudnak csalogatni a pincébe, az, ha meg van elégedve a bor minőségével, akkor ő már hoz egy másik vásárlót is. És ez terjed úgymond szájról szájra, vagy ha az embert már ismerik borversenyekről, akkor az idegenek is el mernek menni az érmelléki pincékbe, megkóstolni a borokat, és a jó kóstolókból lesznek majd a jó vevők. A borászat akár lehetne az Érmellék egyik gazdasági húzóágazata is, ha az emberek nagyban foglalkoznának vele. Sajnos azonban nagyon kevés az olyan gazda, aki hektárban gondolkodik, vagy ennek a többszőrösében. Több kisebb gazdával áll kapcsolatban, akik mivel kevés területtel rendelkeznek, nem termelhetnek nagyobb mennyiségben. Csupán egy vagy két borász nem tud nagyot robbantani a piacon, azonban sajnos az emberek tudatában az van elültetve, hogy a szövetkezet a mezőgazdasági kollektívát, TSZ-t jelenti, tehát valami rosszat, és nem bírják megérteni azt, hogy egységben az erő. Hozzátette: fontos lenne az is, hogy találjanak egy jó menedzsert.

Oláh Zoltán Loránd főszervező szerint azért jelentős a Biharpüspöki Borverseny megyei szinten, mert ez az utolsó a borversenyek sorában, ahol összegzik az eddigi eredményeket, és ide hozzák a legérettebb boraikat a gazdák. A borok a tavalyihoz képest talán egy kicsit gyengébbek, ami az időjárásnak tudható be, technológiailag viszont egy fejlődés észlelhető évről-évre.

A rendezvényen a Vegas Band gondoskodott a talpalávalóról.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!