Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.08.18. 10:03

Közös siker a Szatmári Fesztivál

<p>Ugyan a Szatmári Fesztivál első programját, a panyolai Világzenei Fesztivált már több mint egy hete megrendezték, a hivatalos megnyitót az elmúlt hét végén tartották.&#160;<A href="http://www.szon.hu/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/kozos-siker-a-fesztival/cn/szon-news-km_01-20080818-100422">A Szatmári Fesztiválon jártunk <IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

A hagyományoknak megfelelően a kistérség központjában, Fehérgyarmaton gyűltek össze a fesztiválban résztvevő települések polgármesterei, és a Gyarmati Vigasságokondr. Hanusz Árpád, a Falusi- és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke indította útjára a megye kiemelt programjának számító idei rendezvénysorozatot.

– Tíz éves a Szatmári Fesztivál, de a kezdeményezés egy évvel korábbra nyúlik vissza. Az első, akkor még különálló turisztikai találkozót Túristvándiban rendeztük, s a Halászléfőző Verseny célja a térség gasztronómiájának bemutatása volt – emlékezett vissza dr. Hanusz Árpád.

Folyamatos megújulás

Az ünnepi köszöntőből kiderült: a siker láttán a környező települések irányítói gyorsan felismerték, van jövője az ilyesfajta eseményeknek, s az 1998-ban elindított Szatmári Fesztiválhoz évről-évre egyre többen csatlakoztak. Jelenleg kilenc helyszínen várja hagyományőrző kínálat a látogatókat, s dr. Hanusz Árpád örömteli tényként említette, azon túl, hogy a fesztivál arculata egyre színesebbé vált, a színvonal is emelkedett. Ennek köszönhetően a rendezvénysorozatot ma az ország ötven legjelentősebb fesztiválja között tartják számon. A siker titka elsősorban a résztvevő települések összefogásában rejlik, valamint abban, hogy a legjobbra törekvés mellett a folyamatos megújulás jellemzi az egyes helyszínek programkínálatát.

– A Szatmári Fesztivál korábban megfogalmazott egyik célja az volt, hogy a fiatalok is megismerjék és továbbvigyék a térség hagyományait. Ezt most kiegészítettük azzal a szándékkal, hogy az említett hagyományokat saját tapasztalataikon keresztül ismertessük meg a turistákkal. Az idei, jubileumi Szatmári Fesztiválon tehát nem csak tanulási lehetőséget biztosítunk a látogatóknak, hanem alkalmat teremtünk számukra, hogy aktív részesei legyenek a programnak – hangsúlyozta dr. Hanusz Árpád.

Az elmondottak fényében tehát a rendezvénysorozat további hat állomásán nem csak szemlélődhetünk, de rétestésztát nyújthatunk, halat foghatunk, vagy akár saját készítésű ciberét is kóstolhatunk.

A Szatmári Fesztivál

további helyszínei

Aug. 19. Tiszakóród, V. Nemzetközi Rétesfesztivál

Aug. 19. Túristvándi, Szatmári Ifjúsági

Találkozó

Aug. 21. Túristvándi XI. Nemzetközi Halászléfõzõ

Verseny

Aug. 22-23. Szatmárcseke, X. Nemzetközi Szilvalekvárfõzõ

Verseny

Aug. 23-24. Tunyogmatolcs, XII. Szamos Party Találkozó

Aug. 24-25. Penyige, VIII. Szenke-parti Nagyvásár

Aug. 30-31. Milota, Nemzetközi Diófesztivál

- Koncz Nóra -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!