Szabolcs-Szatmár-Bereg

2008.02.26. 13:33

A növényekkel tisztítják a földet s a vizet

<p>Nyíregyháza, Budapest - Dr. Simon László főiskolai tanár, a Nyíregyházi Főiskola Tájgazdálkodási és Vidékfejlesztési Tanszékének vezetője nemrégiben vette át a Magyar Tudományos Akadémia doktora címet Budapesten. <A href="/hirek/im:szon:newspaper-kmtippek/cikk/legfontosabb-a-tudas-atadasa/cn/szon-news-km_01-20080226-011916"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B></B></A></p>

Az Érsekújvárról indult fiatalember főiskolai tanár édesapja nyomdokait követve választotta a tudományos pályát.

A Budapesti Kertészeti Egyetem Tartósítóipari Karán szerzett mérnöki-agrárműszaki jellegű alapdiplomát, majd mikroelem-kutatással kezdett foglalkozni. Nyíregyházára 1987-ben akadémiai ösztöndíjjal érkezett, Balogh Árpád tanszékén kiváló tudományos iskolába került.

Pais István professzor vezetésével megírta kandidátusi disszertációját, majd átkerült a Mezőgazdasági Főiskolai Karra. Egy év tanítás után Széchenyi István posztdoktori ösztöndíjjal az Egyesült Államok-beli Georgiai Egyetem két intézetében dolgozott 12 hónapig. Itt kezdett a talajba került mérgező nehézfémek növényekre gyakorolt hatásaival foglalkozni.

A növényekkel segítenek

– Abban a szerencsés helyzetben voltam – mondja Simon László –, hogy Amerikában, majd később nemzetközi konferenciákon láthattam egy teljesen új tudományterület, a fitoremediáció felfutását.

Ennek az a lényege, hogy növényekkel próbálják mérsékelni a talajba vagy vízbe került nehézfémek mérgező hatását. Sajnos közvetlen környezetünkben is vannak olyan tönkretett, szennyezett talajok, amelyek a fenti kutatások fontosságát igazolják.

Simon László dolgozataiat külföldön és belföldön is idézték már, a 90-es évek elejétől bekerült a nemzetközi tudományos vérkeringésbe is. Nemzetközi konferenciákon tartott előadásokat, mutatott be posztereket, több európai város mellett az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Ausztráliában, majd az idén Kínában, Pekingben.

A kutatás mellett nagyon fontosnak tartom a tudás átadását vallja Simon László. Nincs jó oktató jó kutatás nélkül. A főiskolán igazán fontos, hogy a gyakorlati tapasztalataikat emeljék be az oktatásba a kollégák, ez az én hitvallásom, hogy tudásunkat át kell adni a hallgatóknak.

Ennek is köszönhető, hogy húsz év alatt 25 hallgatóm vett részt a tudományos diákköri mozgalomban, volt két országos első helyezett, két második, egy harmadik helyezett hallgató és több különdíjas.

A nélkülözhetetlen háttér

Nemrégiben készült el Simon László pályázata az egyetemi tanári címre. Azt is vallja: a kutatás megértő családi háttér nélkül nem megy. Támasz ebben felesége, Simonné Karasz Erika, akivel együtt végeztek az egyetemen. Ő élelmiszeripari gyártmányfejlesztő, szintén kreatív munkát végez, mert újfajta liszteket, sütőipari termékeket állít elő. Idősebbik gyermeke, Ádám most fog érettségizni az Eötvösben, a humánbiológia érdekli, az általános iskolás Szilvia inkább kreatív lélek, jó kézügyességű, szépen rajzol, kiállításon is szerepelt már.

- Nyéki Zsolt -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!