JEGYZET

2021.04.21. 06:30

Pénz beszél

Ökrös Csaba

„Vissza akarjuk kapni a labdánkat!” – ezzel az üzenettel rukkolt ki az angol futball legendája, Gary Lineker az Európai Szuperliga megalapításának hírére. Margaret Thatcher miniszterelnök-legenda híres mondatát alakította át.

A Vaslady annak idején az Európai Uniótól a britek pénzét követelte vissza. A pénznek most is fő szerepe van.

Az Európai Szuperliga kiötlőit nem vezeti más szempont, mint a bevételek maximalizálása.

Mint az elmúlt napok híreiből emlékezetes, az Európai Szuperligát hat angol klub – Manchester United, Arsenal, Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea, Manchester City –, három olasz – Juventus, AC Milan, Internazionale – és három spanyol – Real Madrid, FC Barcelona, Atlético Madrid – alapította meg. A liga irányítójának Florentino Pérezt, a Real Madrid elnökét tették meg. A Szuperliga húszcsapatos sorozatként működne, 15 állandó résztvevője mellett évente öt csapattal bővülne ki. Az előző szezon legjobbjaiból válogatnának. A mérkőzéseket hétköznap rendeznék, így tehát a részt vevő klubok szerepelnének a nemzeti bajnokságokban. A tervek szerint a jövő augusztusban, két tízcsapatos csoportban kezdődnének a küzdelmek.

Erre mondja az UEFA, hogy egy frászt. Az európai futballt irányító szervezet vezetői már meg is fenyegették a Szuperliga tagjait azzal, hogy kizárják őket a bajnokságokból, és játékosaik nem vehetnek részt válogatott meccseken. Az UEFA a Bajnokok Ligáját, az aranytojást tojó tyúkját félti a Szuperligától. Az ugyanis valószínű, hogy a tévéközvetítések bevételeiből több jutna a szuperligás szuperkluboknak, mint amennyit most kaszálnak. A jelenlegi helyzet is nekik kedvez, de tudjuk, hogy mindenki a maga szintjén nyomorog. A Szuperliga alapító klubjai óriási adósságban úsznak, számolatlanul öntik a pénzt játékosvásárlásba. A bevételek állandó növekedésére alapozott pénzügyi stratégiájuk az elmúlt években, különösen a koronavírus-járvány időszakában, kudarcba fulladt. A Szuperliga orvosolhatná ezt a problémát.

Az új liga megalapításának híre nem csak a jótékonysági intézménynek aligha nevezhető UEFA felhördülését váltotta ki. Szurkolók millióit háborítja fel az ötlet. Az egyébként igazságtalanul működő, és az európai futballban meglévő egyenlőtlenségeket egyre jobban elmélyítő Bajnokok Ligájáért aggódnak. A drukkerek azt kiáltják: „Vissza akarjuk kapni a futballunkat!” Hiába, mert ki van írva a jegyárusító pavilonnál, hogy a pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadnak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!