Jegyzet

2022.07.07. 06:30

Nagyon nyár

Bódi Csaba

A háromnapos „összetartásért” leszurkolandó 99 ezer forintos díj elvitte a pálmát a színes, változatos és meglehetősen gazdag kínálatot biztosító nyári sporttáborok sorában. Extra szolgáltatásért extra ár, és rendre akadnak olyanok, akik hajlandók ennyit áldozni azért, hogy gyermekük a felhívásban szereplő „intenzív” módon eddzen. Mert a toborzó szerint a fő célt ez jelenti, a képzés maga. Az már lentebb olvasható, hogy ehhez nem csekély járulék párosul, értve ezalatt a széles tárházú felszereléscsomagot. A brand megfizetése, a hovatartozás egyértelmű kinyilvánítása nem olcsó mulatság. A rajongásig szeretett (labdarúgó) klub iránt élénken érdeklődő tízéves gyerkőc hadd érezze úgy pár napig, hogy az egylet szerves részét képezi. A külsőségekben felszínre törő „szakmaiság” után rögtön érkezik a szervezőktől, hogy a röpke turnus csupán az iránymutatáshoz enged időt, a beszippantott tudás mindössze kedvcsinálóként szolgál. Leginkább persze ahhoz, hogy újabb és újabb drága darabokkal gyarapodjon az ifjú fanatikus kelléktára. Aztán majd jöhet a szintén rajongó édesapával a stadiontúra, a helyszíni meccsnézés, netalán a szelfizés a csodált sztárral.

Fentiek nem a képzelet szüleményei, ám a többség számára a vágyálom kategóriát jelentik. A marketing minden fogyasztóra hatással bíró nyomulása a kiváltságos réteghez tartozókat gond nélküli vásárlásra bírja. Nyáron erre kiválóan alkalmas a táboroztatás köntösébe bújtatott pénz kicsalogatás. Nem csalás és nem ámítás, egyszerű szolgáltatás kínálás. Az élmény igenis megfizethető – állítják.

Az örömszerzés olcsóbb műfajára kényszerülők kedvéért gyorsan illik hozzátenni, hogy a 100 ezres napközik vannak kisebb számban. Azokban is a gyermek áll a központban, mi több, akad hely, ahol a névadó (teniszező) nemcsak plakátról figyel árgus tekintettel, hanem együtt is sportol a lurkókkal. Mutat, magyaráz és segít, nem pedig utasít és vezényel.

Elkeseredésre persze ott sincs ok, ahol egyszerűen „csak” a testnevelő/edző áll a kurzus élén. Ők jól tudják, hogy az emberközeliség, a társaság, a baráti hangulat sokkal maradandóbb emlékként vésődik be, mint bármi más.

Ha ehhez némi vagy erősebb izomláz társul, nem kell megijedni. Aki mozog, kipróbál valami szokatlant vagy rég művelt testedzési formát, annál ez előfordul. Meg persze az is, hogy a gyermek kedvet kap a táborozáskor megismert sportághoz. Mert a cél lehet ez is.

Pálma és menőcucc nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!