Jegyzet

2022.05.21. 06:30

Rabona

Pajor-Gyulai László

Milliók nézték meg a videómegosztón. Stephen Curry, az NBA-ban jelenleg a Nyugati főcsoport döntőjében játszó Golden State Warriors sztárja az egyik meccs utolsó pillanataiban, kétpontos hátrányban, a gyűrűtől nagyon távol, három védő között próbálja megtartani a labdát, éppen csak hogy a birtokában marad. Többen is üresen várják az átadást, a csapat vezetőedzője, Steve Kerr értetlenül tárja szét a karjait, és szemlátomást megütközve figyeli, ahogy Curry, szinte háttal a kosárnak, egyszer csak egy fordulattal felugrik, és messziről megcélozza a gyűrűt.

A karjai az égbe nyúlva megmerevednek, majd amikor látja, hogy a labda a hálóba hullik, leengedi a kezét, és elneveti magát. A triplával nyert a GSW, az egész csarnok a kétszeres MVP-t ünnepelte – hogyan is szúrta volna le ezért a teljesen lehetetlen alakításért?

Most nagyot ugrunk, a magyar futball élvonalába, egész pontosan Zalaegerszegre és Zsóri Dánielhez. Az eddigi egyetlen magyar Puskás-díjas játékoshoz, aki 2019. február 16-án, élete első NB I-es mérkőzésén, a Debrecen labdarúgójaként tizenöt méterről győztes gólt ollózott a Ferencváros kapujába, ami aztán az év legszebb találata lett. Néhányan ettől az egyetlen mozdulattól már a magyar futball legnagyobb ígéretét látták benne, amit még nem sikerült bizonyítania több okból sem, de most nem ez a lényeg.

A Zalaegerszeg a Fehérvártól vette kölcsön januárban, május 4-én két gólt is szerzett a Fradi ellen, ám a ZTE a hírek szerint nem marasztalja. Az ok egy mozdulat: a Gyirmót ellen az első félidő végén jó helyzetbe került, de egyszerű megoldás helyett lezserül rabonázott, azaz az egyik lábával a másik mögött rúgta meg a labdát, de a kivitelezés pocsék lett, elmaradt a gól, a csapat pedig otthon kikapott.

Ha sikerül tökéletesen végrehajtania a mozdulatot, akkor most ez a bajnokság gólja, így viszont Zsóri Dániel nemkívánatos személy lett Zalaegerszegen.

Nehéz lenne emiatt elmarasztalni a vezetőket, hiszen ez mégsem a grund, itt komoly tétre megy a játék, pontokért, pénzért, túlélésért. Stephen Curry ugyanezt tette, kockáztatott és a mennybe ment, Zsóri viszont a pokolra jutott. És ha jól belegondolunk, ezek azok a pillanatok, amelyeket minden szurkoló vár: egy bravúros dobás, egy látványos ollózás vagy, mondjuk, egy parádés rabonázás. Ha bejön, akkor zseni vagy, ha nem, akkor felelőtlen és flegma, mindenek­előtt egyénieskedő amatőr.

A gond csak az, hogy aki nem kockáztat, az sohasem dicsőül meg. Igaz, el sem zavarják, de emlékezni biztosan nem fogunk rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!