Jegyzet

2022.03.17. 06:30

Füst és köd

Bódi Csaba

Az nem volt baj, tiltott meg különösen, ha a mester, mi több, a Mágus (Verebes József ugyebár) rágyújtott a kispadon. Az viszont már nem vette volna jól ki magát, ha ugyanezt a láncdohányos Váczi Zoltán vagy a kapus Mészáros „Bubu” is megteszi. Egyfelől a meccsek alatt ez nem volt engedélyezett a cserejátékosoknak, másrészt pedig az említett futballisták nem sokszor ücsörögtek az ülőalkalmatosságon, mert ők a kilencven perceket rendre a pályán töltötték. A slukkok maradtak a mérkőzés utánra, meg – nem is oly ritkán – a szünetre. Annak már húsz éve, hogy a korlátozásoknak betudhatóan a füstfelhők elszálltak a kispadok elől.

 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) szabály­alkotó testülete, az International Board ugyanakkor azóta sem adott iránymutatást arra vonatkozóan, hogy a mérkőzést a játéktér közvetlen közeléből figyelő csapattagok hogyan nevetgélhetnek, adott esetben mennyire könnyezhetnek, vagy éppen mikor szólhatnak egymáshoz. A (futball)világ egyik végét azonban ez jelentené, annak megszabása, kinek, miként szabad reagálni a meccs történéseire.

 

Dárdai Márton már jól tudja: a szurkolók szemében röhögcsélni a kispadon bűn, mialatt a csapat (Her­tha BSC) éppen vesztésre áll – konkrét példa okán – a Mönchengladbach ellen (0–2). A magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Dárdai Pál középső fia ezért a megnyilvánulásáért nyomban bocsánatot is kért az Instagram-oldalán. Marcinak ez jó tanulópénzt jelentett, és viszonylag „olcsón” megúszta a céltábla-szerepkört.

 

Nem úgy, mint Fiola Attila a Mol Fehérvár–FTC NB I-es mérkőzést követő, a drukkerekkel lezajlott szópárbajt. A székesfehérváriak válogatott védője kilenc hónappal a franciák elleni Európa-bajnoki mérkőzésen (1–1) szerzett gólja után megjárta a hangulati csúcspontot, a ferencvárosiakkal szembeni 2–0-s hazai vereséget követően pedig megtapasztalhatta, milyen az, amikor igencsak dühös az „ezerfejű cézár”.

 

A hibát azzal követte el a válogatott keretbe behívott „Fityó”, hogy odament a kapu mögé a közel sem fékezett habzású ultrákhoz. Nyolc meccs óta tartó vereségsorozat esetén ez nem tilos, de nem ígér sok jót.

 

Füstölgés itt, füstölgés ott. A szurkolói számonkérés labdarúgókénti kezelése összetett feladat. De le is egyszerűsíthető: kudarc után az öltöző mélye nyújtja a menedéket. A drukkert nem a jól fizetett futballista véleménye, hanem a produkciója érdekli. Amíg ez nincs, Sóstó fölött is marad a párás tekintet sűrű, lila köddel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!