Extrém időjárás

2020.05.21. 12:58

Vihar és jégeső tombolt országszerte

Nem kevesebb, mint tizenöt megyében hirdettek narancssárga kódot záporokat, viharokat jelezve szerda délután. Ezekben a megyékben a szél átlagban 70 km/órás sebességgel fújt, szakadt az eső és jégeső.

Forrás: romania-insider.com

Pikó Stefánia

A vihart követően vastagon állt a jég

Ilfov megyében és a fővárosban pedig sárga kódot jeleztek. A csütörtökre virradó éjszakán alakultak záporok és zivatarok, miután a szerda esti órákban több helyen felerősödött szél fákat csavart ki. Az extrém időjárás által legsúlyosabban érintett megyék egyike Argeș volt, innen számtalan felvételt küldtek a Digi24 számára, melyeken jól látszik, az erőteljes jégeső tönkretette a kerteket. Valamelyest a megyénkben is érezhető volt a változás, de az Argeș megyeiek szélsőségesebb ingadozásról számoltak be: a vihar előtt a kellemes melegből hirtelen hűvös keletkezett. Vâlcea megyében szintén jégeső tombolt, ahol az utcákat és kerteket percek alatt beborította a jégréteg. Zsilvásárhelyen (Târgu Jiu) jégeső helyett a zápor okozott károkat, több utcát is ellepett a víz. Bukarestben több tucat fát csavart ki a szél, és több reklámtáblát is kiszakított a helyéből.

Csütörtök, péntek

Az ország legtöbb régiójában ma (csütörtökön) is számítani lehet az ebben az időszakban megszokottnál hűvősebb hőmérsékletekre, főként nyugaton: 23 Celsius foknál nem valószínű, hogy magasabb lesz ez az érték. Továbbra is számítani lehet záporokra, viharokra a déli és dél-keleti hegyvidékeken. Itt a szél is felerősödik, amely enyhébben, de érezhető lesz az ország nyugati részén is.

Péntek délelőtt 10 óráig több megyében narancssárga kód lépett érvénybe, elsősorban árvízveszélyt jelezve. Az érintett megyék: Szeben, Hunyad, Fehér, Temes, Krassó-Szörény, Gorj, Dolj, Mehedinți, Brassó.

Borítókép: A váratlan zápor nem kímélte a gyalogosokat sem

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában