Koronavírus Romániában

2020.03.29. 20:58

Az utóbbi évtizedek talán legszigorúbb intézkedéseit kellett meghozniuk

Az utóbbi évtizedek talán legszigorúbb döntéseit kellett meghozniuk és belefoglalniuk a négyes számú katonai rendeletbe – nyilatkozta vasárnap este Marcel Vela belügyminiszter, hozzátéve: a jelenlegi helyzetben fontos, hogy mindenki szolidaritásról tegyen tanúbizonyságot, és tartsa be a hatóságok utasításait.

„Ezek szigorú intézkedések, talán a legszigorúbbak, amiket az elmúlt évtizedben hoztak, mert ezt követeli meg a jelenlegi helyzet. (...) Embert próbáló időszakban vagyunk, nehéz döntés korlátozni a jogokat, és nem könnyű elfogadni, hogy a szabadságod egy nyilatkozattól függ. Gondoljunk azonban arra, hogy ha nem tartjuk be ezeket, valódi tragédiák következhetnek” – mondta a belügyminiszter.

Hozzátette: amint sikerült fékezni a koronavírus terjedését, a korlátozó intézkedéseket lazítják vagy megszüntetik.

„Valamennyien egy nehéz vizsga előtt állunk, amelynek időtartama ismeretlen időszakra kiterjed, de amelynek végét csak mi tudjuk megszabni, ha mindannyian felismerjük, hogy erős és egységes nemzet vagyunk ezekben a nehéz pillanatokban” – hangoztatta Marcel Vela.

  • Március 31-étől a helyi hatóságok fertőtlenítő berendezéseket fognak elhelyezni a tömbházak bejáratainál, a lépcsőházakat, lifteket és más közös területeket pedig rendszeresen fertőtlenítik.
  • A vasárnap elfogadott 4-es számú katonai rendelet új szabályokat állít fel a 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjeinek, a pilótáknak és a vízi járművek legénységeinek is. Ezek szerint az országba érkező 2,4 tonnásnál nagyobb teherjárművek sofőrjei három megoldás között választhatnak: a munkáltató biztosít nekik szállást, ahol legtöbb 14 napra elszigetelhetik magukat két fuvar között; vagy bejelenti, hogy családjával együtt otthoni karanténba vonul; vagy pedig kérésre a helyi hatóságok biztosítanak neki helyet az elszigetelődésre, hogy családtagjaikat ne tegyék ki a megfertőződés veszélyének. Ugyanezek az intézkedések lesznek érvényesek a pilótákra és a vízi járművek legénységének tagjaira is. Vela közölte: a tengeri és belföldi vízi szállítás, a romániai kikötőkben lévő hajókra való lépés, valamint a hajók ellenőrzése és üzemeltetése korlátozások nélkül bonyolítható, ha az az egészségügyi minisztérium által bevezetett óvintézkedések tiszteletben tartása mellett történik.
  • A három személynél nagyobb csoportos közlekedést tiltó rendelkezés kizárólag a gyalogosforgalomra vonatkozik. A tárcavezető elmondta: tisztázásra szorul a 3-as számú katonai rendelet azon pontja, amely tiltja, hogy az emberek hármasnál nagyobb csoportokban közlekedjenek. Ez kizárólag a gyalogos forgalomra vonatkozik, és nem érvényes a közszállításra, beleértve a gyárak saját autóbuszait is – szögezte le Vela, aki hozzátette: azt ajánlják a szállítócégeknek, hogy igyekezzenek elkerülni, hogy a járműveken zsúfoltság alakuljon ki.
  • Borítóképen: Marcel Vela

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában