oltakozási kedv

2021.04.06. 17:14

Valeriu Gheorghiţă: Nagy a feliratkozási kedv az oltási listákra

Az oltáskampány vezetője szerint nagy érdeklődés övezi az oltásra való regisztrációt, ezért a sorra kerülő feliratkozottakat ezentúl csak egyszer értesítik, és ha 24 órán belül nem adnak visszajelzést, a helyet a várólistán lévő következő embernek ajánlják fel.

Forrás: gov.ro

A katonaorvos a Victoria-palotában tartott keddi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a Pfizer-BioNTech által kifejlesztett vakcinára feliratkozott személyek 85-90%-a visszajelez, miután megkapta az értesítést az oltóközponttól. Az eddigi gyakorlat szerint a sorra kerülő regisztráltaknak háromszor is kiküldték az értesítést, és csak akkor ajánlották fel helyét a várólistán következő személynek, ha ezek után sem kaptak visszajelzést. Ezt a gyakorlatot most úgy módosítják, hogy egyetlen értesítést küldenek ki, és az értesített személynek 24 órán belül vissza kell küldenie az oltakozási szándékot megerősítő üzenetet. Ha ez nem történik meg, értesítik a hely megüresedéséről a következő várakozót. Aki elmulasztott reagálni az első értesítésre, feliratkozhat más oltóközponthoz, illetve a várólistával nem rendelkező központok valamelyikéhez.

Ez a rendszer április 7-étől, szerdától lép érvénybe – mondta.

Ugyanakkor április 10-étől az oltási platformon a várakozó személyek száma mellett az egyes oltóközpontok napi immunizálási kapacitását is feltüntetik, így minden feliratkozott ember hozzávetőleges számítást tud majd készíteni sorra kerülésének várható időpontjáról – tette hozzá Valeriu Gheorghiţă.

Oltás a családorvosnál

Az egészségbiztosítási pénztárral szerződéses viszonyban álló összesen 10.940 családorvos mintegy 30 százaléka, azaz 3082-en vállalták, hogy részt vesznek a koronavírus elleni oltási kampányban – jelentette ki az országos immunizálási kampány koordinátora. Valeriu Gheorghiţă szerint a 30 százalékos arány kisebb annál, mint amire számítottak.

A katonaorvos elmondta, már elkészült az eljárásrend és az utasítás, amelynek alapján a családorvosok oltanak majd. Ezt a folyamatot a tervek szerint május 4-én kezdenék el, és egyelőre az AstraZeneca, valamint a Johnson&Johnson oltóanyagával immunizálnának a rendelőkben. Ebben az esetben nem az oltási platformon, hanem egyenesen a családorvosnál kell előjegyzést kérni az oltásra – nyomatékosította Gheorghiţă, aki szerint a háziorvosoknak a rendes munkaidejükön kívül kell megszervezniük ezt a tevékenységet. Egy kísérleti projekt keretében Temes megyében 50 családorvos már szerdától elkezdi az oltást – tette hozzá Gheorghiţă.

Mobil oltópontok

A tervek szerint április 20-ától mobil oltópontoknál is elkezdenek oltani koronavírus ellen, első fázisban húsz ilyen oltópontot állítanak fel – jelentette ki Gheorghiţă. A koronavírus elleni oltási kampány koordinátora szerint a mobil oltópontokhoz a védelmi minisztérium biztosítja a személyzetet, és itt az olyan vidéki települések lakóit tervezik immunizálni, amelyek távol esnek a többi oltóközponttól, és nincs családorvosuk sem. Ezeknél az oltóközpontoknál többnyire a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcinájával oltanak majd, ez ugyanis egydózisú – tette hozzá a katonaorvos.

Bizalmatlanság

Az AstraZeneca vakcinájára előjegyzéssel rendelkező személyek mintegy 28 százaléka nem jelentkezett az oltásra vagy visszamondta az előjegyzését. Valeriu Gheorghiţă szerint márciustól, amikor felmerült az AstraZeneca oltóanyaga és az agyi vérrögképződéses esetek közötti összefüggés gyanúja, több mint 207 ezren mondták vissza előjegyzésüket az oltási platformon. Azok közül, akiknek már volt időpontjuk, mintegy 99 ezren nem jelentkeztek az oltásra. „Ez az időpontot visszaigazolók 28 százalékát teszi ki, ami jelentős arány” – nyomatékosította, hozzátéve, jelen körülmények közepette természetes, hogy az emberek vonakodnak a vakcinától, hiszen több hivatalos információra van szükségük.

A CNCAV elnöke a téma kapcsán elmondta még, értesültek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) egyik illetékesének azon kijelentéséről, miszerint van összefüggés a vakcina és az agyi vérrögképződéses esetek között, de jómaga nem számít arra, hogy visszavonnák az AstraZeneca oltóanyagának engedélyét. Inkább azt tartja valószínűnek, hogy az EMA illetékes testületének keddi ülését követően „többletajánlásokat” fogalmaznak majd meg ezzel az oltóanyaggal kapcsolatban, esetleg megjelölik azt a kockázati csoportot, amely esetében fennállhat e mellékhatás veszélye.

Románia az EMA ajánlásai alapján minden intézkedést meghoz majd az oltást igénylők biztonsága érdekében – szögezte le Valeriu Gheorghiţă.

Várólistán

Körülbelül 780 ezren szerepelnek jelenleg a COVID elleni oltásra várakozók nyilvántartásában. Gheorghiţă azt mondta, az oltásra regisztrált 780.000 ember mintegy 32%-a a sérülékenyek kategóriájához tartozik, vagyis krónikus beteg, fogyatékkal élő vagy 65 év fölötti, 7,5% a kulcsfontosságú szakterületek valamelyikén dolgozik, és 60% a harmadik immunizálási kategóriába sorolható, tehát az általános lakossághoz tartozik.

A feliratkozottak közül több mint 150 ezren bukarestiek, 60 ezren pedig Kolozs megyeiek. Prahova megyéből 37.000, Iaşi megyéből 29.000, Ilfov megyéből 29.000 és Maros megyéből 28.000 ember vár az oltásra – mondta Gheorghiţă.

A várólistáról több mint 436.000 személy kapott értesítést sms-ben, közülük 295.900-an küldtek visszajelzést az időpontra vonatkozóan, a számok azonban folyamatosan nőnek, ugyanis az értesített várólistásoknak 24 óra áll rendelkezésükre, hogy az oltakozási szándékot megerősítő visszajelzést küldjenek. Romániában jelenleg 908 oltóközpontban körülbelül 1400 oltópont működik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában