Nagy a bizonytalanság

2021.05.04. 17:09

Valeriu Gheorghiţă a lazításokról

Presedintele Comitetului National de coordonare a activitatilor privind vaccinarea impotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghita, sustine o conferinta de presa la Palatul Victoria, marti, 23 februarie 2021. EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

A járvány kellős közepén nehéz megjósolni, hogy melyik az a biztonsági szint, amelyet elérve bizonyossággal kijelenthető, hogy már nem romolhat a járványhelyzet – nyilatkozta kedden az oltási kampány koordinátora.

Valeriu Gheorghiţă a miniszterelnök által korábban kilátásba helyezett lazító intézkedésekre vonatkozó újságírói kérdésre reagálva beszélt erről. Mint mondta, minden lazító intézkedés esetében alapvető fontosságú legalább két héten át megfigyelni ennek hatásait, amelyeket járványügyi szempontból a megbetegedések számának alakulása tükröz a legjobban.

„A járvány kellős közepén nehéz megjósolni, hogy melyik az a biztonsági szint, amelyet elérve bizonyossággal kijelenthető, hogy már nem romolhat a helyzet. Ezért is nagyon fontos, hogy minél többen vegyék fel az oltást, mert egy beoltott személy kevésbé fogékony a fertőzésre” – magyarázta. Hozzátette, amikor kizárólag korlátozásokkal kell féken tartani a járványt, a fertőzésre fogékony személyek száma állandó marad, és mivel a korlátozások lazításával ezek a személyek ismét kapcsolatba kerülnek egymással, elkerülhetetlenül ismét növekedésnek indul a megbetegedések száma. Ha viszont a korlátozásokkal párhuzamosan felgyorsul az oltási kampány, jelentősen csökken annak a kockázata, hogy a lazítások bevezetésével romoljon a járványhelyzet, ami aztán a korlátozások újbóli bevezetését indokolná.

Kérdésre válaszolva azt is kijelentette a katonaorvos, hogy nem kell feltétlenül a 10 millió beoltotthoz kötni a lazítások elrendelését. Ha „járványügyi szempontból jól alakulnak a dolgok”, és tartósan csökken az új megbetegedések, valamint az elhalálozások száma, e célszám elérése nélkül is jöhetnek a lazítások – mondta.

Florin Cîţu miniszterelnök kedden azt nyilatkozta, lehetséges, hogy június 1-étől teljes kapacitással üzemelhetnek a vendéglők, ha a beltéri részekben beoltott személyek tartózkodnak, és ugyanez lenne érvényes a tengerparti szállodákra is. A kormányfő ugyanakkor kilátásba helyezte, hogy augusztus 1-jétől lemondhatunk a kültéri maszkviselésről, megjegyezte azonban, hogy ez elsősorban az oltási ütemtől függ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában