Minimálbér

2021.09.23. 16:27

Jövő héten ismerteti a kormány a minimálbér emelésével kapcsolatos elképzelését

Fotó: edupedu

Jövő héten ismerteti a kormány a minimálbér emelésével kapcsolatos elképzelését – jelentette ki a munkaügyi miniszter csütörtökön Brăilán.

Raluca Turcan rámutatott, ez az első alkalom, amikor ősz elején tárgyalóasztalhoz ülnek a szakszervezetek, a munkáltatói szövetségek és a kormány képviselői, hogy a mindhárom fél által szükségesnek tartott minimálbér-emelésről egyeztessenek. A másik két fél javaslatait figyelembe véve a kormány kidolgozza és jövő héten ismertetni fogja ezzel kapcsolatos elképzelését – szögezte le a tárcavezető. Hozzátette, a terv kidolgozásakor az a fő szempont, hogy a minimálbér-emelés gazdasági szempontból legyen fenntartható, és kiszámítható legyen az üzleti szféra számára. „A minimálbér-emelés a romániaiak elvándorlásának megakadályozására is közvetlen hatással lesz” – jelentette ki.

Raluca Turcan a hét elején Ploieşti-en azt mondta, az áremelkedésekre való tekintettel már az év vége előtt nőhet a minimálbér. Közölte azt is, hogy a munkáltatók és a szakszervezetek 8-12 százalék közötti emelést javasoltak.

Florin Cîţu korábban azt nyilatkozta, hogy a kormány 8 százalékos minimálbér-emelést fontolgat, amit már novembertől vagy decembertől be lehetne vezetni.

A munkáltatói szövetségek egyetértenek a 8 százalékos emeléssel, azt azonban ellenzik, hogy ez már novembertől vagy decembertől érvénybe lépjen.

A szakszervezetek nagyobb arányú, akár 14 százalékig terjedő minimálbér-emelést szorgalmaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában