Parlamenti választások

2020.10.16. 16:08

Frissítés/Történelmi magyar egység a választásokon, bejuthat a Néppárt a román parlamentbe

Véglegesítette pénteken az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsa (SZÁT) a parlamenti listáin induló jelöltjeinek névsorát. Az ülés után Kelemen Hunor szövetségi elnök online sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette: az RMDSZ két, befutónak számító helyet enged át az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt alkotta Erdélyi Magyar Szövetségnek (EMSZ) a jelöltlistáin.

Kelemen Hunor sajtótájékoztatója Kolozsváron

Forrás: MTI/Kiss Gábor

Fotó: Kiss Gábor

Ciucur Losonczi Antonius

Frissítés:

Nem született még olyan megállapodás az erdélyi magyarok érdekképviseletét vállaló pártok között, mint pénteken Kolozsváron: befutó helyet kapott a román törvényhozásba a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáin az Erdélyi Magyar Néppárt jelöltje is. Négy évvel ezelőtt az RMDSZ csak a Magyar Polgári Párttal tudott megállapodni két parlamenti hely biztosításáról.

Most mindkét kisebb alakulat nyert egy-egy befutó helyet Románia parlamentjében. Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken online sajtótájékoztatón jelentette be: az elmúlt héten háromszor is egyeztettek az Erdélyi Magyar Szövetséggel, amely először 2–6 közötti biztos helyet kért, másodszorra hármat, a harmadik alkalommal pedig abban maradtak, hogy két befutó helyben meg tudnának egyezni. Az RMDSZ elnöke megjegyezte: az előzményekhez hozzátartozik, hogy a szeptemberi helyhatósági választásokon az RMDSZ jobban teljesített, mint négy évvel korábban, az EMSZ viszont gyengébben, mint 2016- ban az MPP. „Az erős képviselet érdekében nagyvonalúnak kell lenni, ezért bár az eredmények alapján az arány 92 százalék – 8 százalék az RMDSZ javára, mégis felajánlottunk két biztos befutó helyet az EMSZ-nek, amit a SZÁT elfogadott. Ennek megfelelően Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselőházi lista 3., míg Zakariás Zoltán a Hargita megyei lista 5. helyére került.” Az EMSZ-szel kötött megállapodás szövegét a napokban véglegesítik, és az EMSZ részéről valószínűleg Mezei János társelnök fogja aláírni. A pénteki döntéshez hasonló öszszefogás eredményeként Tőkés László szerzett európai parlamenti mandátumot 2009-ben.

A volt EP-képviselő, aki az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, egyébként nem elégedett a bukaresti magyar parlamenti helyek elosztásával.

 

A Szövetségi Állandó Tanács október 16-án véglegesítette az RMDSZ parlamenti listáin induló jelöltek névsorát. Az ülést követően 16 órakor Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtótájékoztatót tartott a Zoom-on.

Arra is kitért Kelemen Hunor: az elmúlt napokban háromszor is egyeztettek az Erdélyi Magyar Szövetséggel, mely először 2-6 közötti befutó helyet kért, másodszorra 3-at, a harmadik alkalommal pedig “abban maradtunk, hogy két befutó helyben meg tudnánk egyezni”. Az RMDSZ elnöke megjegyezte: az előzményekhez hozzátartozik, hogy a szeptemberi helyhatósági választásokon az RMDSZ jobban teljesített mint négy évvel korábban, az EMSZ viszont gyengébben mint 2016-ban az MPP. “Az erős képviselet érdekében nagyvonalúnak kell lenni, ezért bár az eredmények alapján az arány 92%-8% az RMDSZ javára, mégis felajánlottunk két biztos befutó helyet az EMSZ-nek, amit a SZÁT elfogadott. Ennek megfelelően Kulcsár-Terza József a Maros megyei képviselőházi lista 3., míg Zakariás Zoltán a Hargita megyei lista 5. helyére került. Az EMSZ-szel kötött megállapodás szövegét a napokban véglegesítik, és valószínűleg az EMSZ részéről Mezei János társelnök fogja aláírni.Egyetlen napirendi pontja volt a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) Kolozsváron zajlott pénteki ülésének, éspedig az RMDSZ parlamenti listáin induló jelöltek névsorának jóváhagyása, illetve természetesen a magyar-magyar együttműködésről is szó esett- közölte online sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor szövetségi elnök. Arról számolt be: a testület megszavazta, hogy Románia minden megyéjében, plusz a fővárosban indítson jelölteket az RMDSZ, 34 teljes, valamint 8 nem teljes listát, összesen 566 jelölteket az országban, és ötöt külföldön. Az alapszabályzat értelmében ugyanakkor, akárcsak 2012-ben és 2016-ban, a szolidaritás és a közös felelősségvállalás jegyében befutó helyet tartottak fel a szórvány számára, hiszen ezen közösség szavazatai nélkül nem lenne meg az arányos képviselet és “kevésbé lennénk erősek”. Egyeztetve a területi szervezetekkel, Benedek Zakariást a befutónak számító Kovászna megyei képviselőházi lista 3. helyére rangsorolták, megteremtve ezáltal számára a lehetőséget, hogy folytassa eddigi munkáját.

Az alapszabályzat ugyan ezt nem írja elő, de mivel a MIÉRT kérte, hogy az ifjúság számára is legyen fenntartva egy befutónak számító hely, a SZÁT jóváhagyta, hogy Oltean Csongor MIÉRT-elnök a Bihar megyei képviselőjelölt-lista 3., a bejutás szempontjából úgymond billegő pozícióját kapja meg, a Bihar megyei RMDSZ szervezet felajánlása nyomán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában