Törvénytervezet

2020.06.17. 16:34

Többé nem helyezhetőek feltételesen szabadlábra a gyilkosságért elítéltek

A képviselőház szerdai plenáris ülésén egyhangúlag elfogadott törvénytervezet értelmében nem helyezhetők feltételesen szabadlábra az emberölésért, minősítet emberölésért, nemi erőszakért, kiskorúak szexuális megrontásáért, minősített rablásért és a koldusok kizsákmányolásáért elítélt személyek.

Forrás: Shutterstock

A jogszabálytervezet a büntetőtörvénykönyvet módosítja, a képviselőház döntő házként szavazott, miután a szenátus hallgatólagosan elfogadta azt.

A tervezet előírja még, hogy az életfogytiglan börtönbüntetésre ítélt személyek esetében akkor hozható meg a feltételes szabadlábra helyezés döntése, ha az illető személy 25 évet letöltött már a börtönben. Ha a kiszabott börtönbüntetés nem haladja meg a 10 évet, az elítélt akkor részesülhet feltételes szabadlábra helyezésben, ha büntetésének legalább háromnegyedét letöltötte, amennyiben a kiszabott büntetés meghaladja a 10 évet, akkor legalább négyötödét.

A 65. évüket betöltött elítéltek esetében el lehet rendelni a feltételes szabadlábra helyezést, ha az illető letöltötte a kétharmadot a 10 évnél rövidebb büntetésből, illetve legalább a háromnegyedet a 10 évnél nagyobb büntetésből.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában