Koronavírus-járvány

2020.10.24. 10:41

Tătaru: Hogy merre alakul ez a járvány, az nem a kórházakban dől el

Hogy merre alakul ez a járvány az nem a kórházakban dől el, a legfontosabb a megelőző óvintézkedések betartása – hangoztatta péntek este Iaşi-ban Nelu Tătaru egészségügyi miniszter.

Meglátása szerint a minisztérium növelheti az intenzívterápiás ágyak számát, építheti a mozgókórházakat, de a járvány alakulása nem a kórházakban dől el, hanem attól függ, hogy az emberek mennyire komolyan tartják be az óvintézkedéseket.

Kommunikáció

A kormány úgy kommunikál a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, ahogyan azt a többi európai ország is teszi – jelentette ki péntek este Iaşi-ban Ludovic Orban miniszterelnök.

„Mi úgy kommunikálunk, ahogyan az összes európai ország kommunikál. Nincs másfajta kommunikációs módunk. Ez egy viszonylag szabványosított módszer, amelyet nemcsak az európai országok, hanem az európai országok is széles körben alkalmaznak. Természetesen vannak bizonyos korlátozások. Nagyon szigorú előírásaink vannak a személyes adatok védelmével kapcsolatban, de különben azon szabványok mentén kommunikálunk, amelyeket európai szinten alkalmaznak” – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a miniszterelnök.

A kormányfő szerint a tömeges tesztelés illúzióját, a Szociáldemokrata Párt (PSD) táplálja, már a járvány kezdete óta.

Rámutatott, az európai szinten elfogadott PCR tesztelési kapacitást folyamatosan növelték, ma már meghaladja a 35 ezret naponta, és szándékukban áll napi 50 ezerre növelni.

Hozzátette: azt a rendszert, amely a megbetegedések arányát a lakosok számára vetíti, más államokban is alkalmazzák, és hogy az országos szinten használt küszöböket szakemberek javasolták.

Lélegeztetőgépre lett volna szüksége

Meghalt pénteken egy Covid-19-ben szenvedő beteg Medgyesen, amíg arra várt, hogy felszabaduljon egy hely az intenzív osztályon – közölte a Szeben Megyei Közegészségügyi Igazgatóság igazgatója.

Dr. Gabriel Budescu elmondta: arra vártak, hogy valahol felszabaduljon egy hely, de sehol nem volt. A páciensnek lélegeztetőgépre lett volna szüksége, nem csak oxigénre, de ez nem állt rendelkezésre, és miután több más társbetegsége is volt, meghalt. A szakember szerint a beteg túlélési esélyei akkor is 'igen csekélyek' lettek volna, ha van lélegeztetőgép.

'Az intenzív osztályon lélegeztetőgépre kerülő páciensek 85%-a nem éli túl – nagyjából ennyi az esély' – tette hozzá.

A medgyesi kórház intenzív osztályán van ugyan hat hely, de ezek nincsenek Covid-19-es betegeknek előkészítve.

A Szeben megyei prefektúra közleménye szerint, a számos társbetegségben szenvedő páciens életének megmentéséért 'minden lehetséges intézkedést meghoztak' a medgyesi kórházban.

A borítóképen: Nelu Tătaru egészségügyi miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában