Helytállás

2020.01.16. 16:00

Sztrájkba léptek a CFR mozdonykarbantartói 

Az ok: a CFR vezetősége megtagadta a munkaügyi szerződések megújítását.

Fotó: Gavril Nuțiu

Országos szinten mintegy 1300 olyan személy kezdett sztrájkba csütörtökön, akik a CFR vasúttársaság alkalmazásában a mozdonyok karbantartásával foglalkoznak. A digi24 hírtelevízió információi szerint csütörtök reggel 10 óráig legalább 19 szerelvény nem indult el Bukarestből Brassó, Szucsáva és Páskán (Paşcani) felé, illetve olyan irányokba, ahol a fentiekhez hasonlóan sok az utas. A munkabeszüntetés 12 telepre terjedt ki Bukarestben, Kolozsváron, Jászvásáron (Iasi), Temesváron, Szebenben, Szatmáron, Galacon és Ploiești-en.

A munkásokat képviselő szakszervezet vezetője, Ghiță Nicolae a sajtónak elmondta: a korábbi szerződések december 31-én lejártak, a CFR pedig – mivel nem voltak jelentős fizetési eltérések – nem akarta megújítani azokat, sőt, bizonyos munkálati egységeket meg is akar szüntetni. Utóbbi például azt jelentené , hogy a brassói részleg csődbe menne. Mindezek mellett a karbantartóknak elmarad fizetésük is van, a csőd pedig azt jelentené, hogy az elmaradásokat már nem is tudnák behajtani a vasúttársaságon.

Csütörtök délben még nem lehetett tudni, hogy Bihar megyét érintő járatokat befolyásol-e a sztrájk.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában